« poprzedni wątek | następny wątek » |
21. Data: 2013-04-17 15:35:38
Temat: Re: jak upiec domowy chleb?tomjas wrote:
>> Melvit robi i zwykłą, i razową, w jednakowych opakowaniach)?
>
> Ja startowałem zkwas ze zwykłej 720 - czy to coś nie tak?
> Chleb i zakwas wychodzi ok.
Zaraz nie tak...
Po prostu doświadczenie mi mówi, że razowa lepiej rokuje.
Miałam kiedyś mąkę załatwioną z piekarni, i zakwas mi na tej mące normalnie
zdechł:-(. Wydumałam, że czegoś dodają do mąki dla piekarń, jakiś
antybiotyk, antygrzyb czy coś...
--
Pozdrawiam
J.
www.kontestacja.com
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
22. Data: 2013-04-17 15:40:21
Temat: Re: jak upiec domowy chleb?
Użytkownik "krys" napisał w wiadomości grup
dyskusyjnych:516ea09c$0$26708$6...@n...neostrad
a.pl...
Mam nadzieję, że zakwas wystartowałaś z razowej mąki (bo zapomniałam, że
Melvit robi i zwykłą, i razową, w jednakowych opakowaniach)?
Zapisałam dokładnie i z kartką byłam w sklepie. Kupiłam żytnią razową i z
niej zrobiłam zakwas. Żytnią 720 też kupiłam na zaś, by w końcu upiec
wymarzony chlebek.
No i wiesz, ze ta druga porcja zakwasu, co zostanie, to do lodowki i na
następny raz powtórka - rozmnażanie i do lodówki;-)
O dzięki za tą informację. Zapewne zastanawiałabym się co robić z druga
częścią za te wyczekiwane 5 dni...
Iza
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
23. Data: 2013-04-17 15:46:50
Temat: Re: jak upiec domowy chleb?Iza wrote:
>
>
> Użytkownik "krys" napisał w wiadomości grup
> dyskusyjnych:516ea09c$0$26708$6...@n...neostrad
a.pl...
>
> Mam nadzieję, że zakwas wystartowałaś z razowej mąki (bo zapomniałam, że
> Melvit robi i zwykłą, i razową, w jednakowych opakowaniach)?
>
>
> Zapisałam dokładnie i z kartką byłam w sklepie. Kupiłam żytnią razową i z
> niej zrobiłam zakwas. Żytnią 720 też kupiłam na zaś, by w końcu upiec
> wymarzony chlebek.
>
> No i wiesz, ze ta druga porcja zakwasu, co zostanie, to do lodowki i na
> następny raz powtórka - rozmnażanie i do lodówki;-)
>
> O dzięki za tą informację. Zapewne zastanawiałabym się co robić z druga
> częścią za te wyczekiwane 5 dni...
No tak;-) Ja to wszystko to już automatycznie robię;-)
Jakby coś, to pytaj.
--
Pozdrawiam
J.
www.kontestacja.com
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
24. Data: 2013-04-17 17:31:21
Temat: Re: jak upiec domowy chleb?Dnia Wed, 17 Apr 2013 15:02:38 +0200, Ikselka napisał(a):
> Co dziwnego w czarnuszce? - typowy dodatek do posypywania chleba po
> wierzchu (w staropolskiej kuchni).
Hmm ja tego nie znałem. Chleby które sprzedawane są na mieście nie były
zazwyczaj nią posypywane. Przeważnie mogłem znaleźć chleby conajwyżej ze
słonecznikiem i dynią.
Widać trzeba wrócić do kuchni staropolskiej żeby na nowo nie odkrywać
pewnych rzeczy.
--
piecia aka dracorp
pisz na: piotr kropka rogoza at wp kropka eu
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
25. Data: 2013-04-17 17:45:02
Temat: Re: jak upiec domowy chleb?Dnia Wed, 17 Apr 2013 15:31:21 +0000 (UTC), piecia aka dracorp napisał(a):
> Dnia Wed, 17 Apr 2013 15:02:38 +0200, Ikselka napisał(a):
>
>> Co dziwnego w czarnuszce? - typowy dodatek do posypywania chleba po
>> wierzchu (w staropolskiej kuchni).
> Hmm ja tego nie znałem. Chleby które sprzedawane są na mieście nie były
> zazwyczaj nią posypywane. Przeważnie mogłem znaleźć chleby conajwyżej ze
> słonecznikiem i dynią.
>
> Widać trzeba wrócić do kuchni staropolskiej żeby na nowo nie odkrywać
> pewnych rzeczy.
Bo tak to jest z historią kuchni polskiej, jak z całą naszą historią -
niekultywowanie jej i zachłystywanie się obcą powoduje pójście w
zapomnienie pewnych rzeczy, stąd powtarzanie "odkryć"...
--
XL
Rektor Politechniki Warszawskiej... śpiewa, proszempaństwa:
http://www.youtube.com/watch?v=0lefToSdo-c
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
26. Data: 2013-04-17 17:53:07
Temat: Re: jak upiec domowy chleb?On Wed, 17 Apr 2013 17:45:02 +0200, Ikselka wrote:
> Dnia Wed, 17 Apr 2013 15:31:21 +0000 (UTC), piecia aka dracorp napisał(a):
>
>> Dnia Wed, 17 Apr 2013 15:02:38 +0200, Ikselka napisał(a):
>>
>>> Co dziwnego w czarnuszce? - typowy dodatek do posypywania chleba po
>>> wierzchu (w staropolskiej kuchni).
>> Hmm ja tego nie znałem. Chleby które sprzedawane są na mieście nie były
>> zazwyczaj nią posypywane. Przeważnie mogłem znaleźć chleby conajwyżej ze
>> słonecznikiem i dynią.
>>
>> Widać trzeba wrócić do kuchni staropolskiej żeby na nowo nie odkrywać
>> pewnych rzeczy.
>
>Rektor Politechniki Warszawskiej... śpiewa, proszempaństwa:
>http://www.youtube.com/watch?v=0lefToSdo-c
Nie mogłem się powstrzymać - zawsze takie filmiki byłyby spoko, gdyby
nie komentarze nagrywających i ich kolegów, typu: "ja pierdole", "ło,
kurwa". No to tak podnosi wartość nagrań (szczególnie tych, gdzie nie
tylko obraz jest ważny), że po prostu nie jestem w stanie tego oglądać
dalej.
I pewnie też dlatego nie pojawiają się w tv - a mogłyby pokazując polską
rzeczywistość naszym wyborcom (nie tylko do sejmu).
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
27. Data: 2013-04-17 19:31:18
Temat: Re: jak upiec domowy chleb?Dnia 17 Apr 2013 15:53:07 GMT, tomjas napisał(a):
> Nie mogłem się powstrzymać - zawsze takie filmiki byłyby spoko, gdyby
> nie komentarze nagrywających i ich kolegów, typu: "ja pierdole", "ło,
> kurwa". No to tak podnosi wartość nagrań (szczególnie tych, gdzie nie
> tylko obraz jest ważny), że po prostu nie jestem w stanie tego oglądać
> dalej.
> I pewnie też dlatego nie pojawiają się w tv - a mogłyby pokazując polską
> rzeczywistość naszym wyborcom (nie tylko do sejmu).
Akurat komentarze mnie zbytnio nie zajmują - natomiast obchodzi mnie
reakcja mojej córki, studentki PW: "Mamo, ja się wstydzę, że to mój
rektor!"
--
XL
Rektor Politechniki Warszawskiej... śpiewa, proszempaństwa:
http://www.youtube.com/watch?v=0lefToSdo-c
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
28. Data: 2013-04-17 19:36:48
Temat: Re: jak upiec domowy chleb?Użytkownik "Iza" <i...@u...to.o2.pl> napisał w wiadomości
news:516e925b$0$1217$65785112@news.neostrada.pl...
> Użytkownik "masti" napisał w wiadomości grup
> zacznij od podstaw czyli najprostszego co może być:
>
> 30 dag drożdży lub torebka suchych
> 350 ml ciepłej wody
> łyżeczka soli
> łyżeczka cukru
> łyżeczka oliwy lub oleju
> mąka (ok. 500g)
>
> Ponieważ zakwas zgodnie z zaleceniami Krys będzie gotowy dopiero za 5 dni,
> dziś postaram się upiec ten chlebek na drożdżach.
No to masti będzie miał na sumieniu Twój wypiek według powyższego przepisu
;)
Chyba zaczyn drożdżowy urządzi sobie spacer przed pieczeniem :)
30 dag drożdży dotyczy 10 bochenków, tylko wówczas musisz pomnożyć przez 10
pozostałe składniki.
Pozdrawiam,
JBP
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
29. Data: 2013-04-17 21:15:01
Temat: Re: jak upiec domowy chleb?Dnia 2013-04-17 15:28, obywatel tomjas uprzejmie donosi:
> On Wed, 17 Apr 2013 12:08:23 +0000 (UTC), piecia aka dracorp wrote:
>> Dnia Wed, 17 Apr 2013 09:36:26 +0200, krys napisał(a):
>>
>>> Gdzie kupujesz mąkę 720?
>> U mnie na szczęście mam możliwość zakupu mąki 2000 pszennej lub żytniej
>> po około 2zł. Niedaleko są młyny. I tylko z takiej piekę chleb.
>>
> Zazdroszczę... Ja niestety piekę na tej 720, ale za dodaję szklankę
> sparzonych otrębów (czy też otrąb:) na kilo mąki, żeby polepszyć jakość
> chleba.
A sparzasz czemuż?
Q
--
Ja tam nie jestem socjopatą. Umiem doskonale udawać, że lubię ludzi.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
30. Data: 2013-04-17 21:21:47
Temat: Re: jak upiec domowy chleb?Dnia 2013-04-17 15:35, obywatel krys uprzejmie donosi:
> tomjas wrote:
>
>>> Melvit robi i zwykłą, i razową, w jednakowych opakowaniach)?
>>
>> Ja startowałem zkwas ze zwykłej 720 - czy to coś nie tak?
>> Chleb i zakwas wychodzi ok.
>
> Zaraz nie tak...
> Po prostu doświadczenie mi mówi, że razowa lepiej rokuje.
Mój "zacierek" od początku pracuje na 720 i ma się bardzo dobrze.
> Miałam kiedyś mąkę załatwioną z piekarni, i zakwas mi na tej mące normalnie
> zdechł:-(. Wydumałam, że czegoś dodają do mąki dla piekarń, jakiś
> antybiotyk, antygrzyb czy coś...
Polepszacze, ot.
Q
--
Ja tam nie jestem socjopatą. Umiem doskonale udawać, że lubię ludzi.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |