Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia jak upiec domowy chleb?

Grupy

Szukaj w grupach

 

jak upiec domowy chleb?

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 73


« poprzedni wątek następny wątek »

21. Data: 2013-04-17 15:35:38

Temat: Re: jak upiec domowy chleb?
Od: krys <k...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

tomjas wrote:

>> Melvit robi i zwykłą, i razową, w jednakowych opakowaniach)?
>
> Ja startowałem zkwas ze zwykłej 720 - czy to coś nie tak?
> Chleb i zakwas wychodzi ok.

Zaraz nie tak...
Po prostu doświadczenie mi mówi, że razowa lepiej rokuje.
Miałam kiedyś mąkę załatwioną z piekarni, i zakwas mi na tej mące normalnie
zdechł:-(. Wydumałam, że czegoś dodają do mąki dla piekarń, jakiś
antybiotyk, antygrzyb czy coś...

--
Pozdrawiam
J.

www.kontestacja.com

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


22. Data: 2013-04-17 15:40:21

Temat: Re: jak upiec domowy chleb?
Od: "Iza" <i...@u...to.o2.pl> szukaj wiadomości tego autora



Użytkownik "krys" napisał w wiadomości grup
dyskusyjnych:516ea09c$0$26708$6...@n...neostrad
a.pl...

Mam nadzieję, że zakwas wystartowałaś z razowej mąki (bo zapomniałam, że
Melvit robi i zwykłą, i razową, w jednakowych opakowaniach)?


Zapisałam dokładnie i z kartką byłam w sklepie. Kupiłam żytnią razową i z
niej zrobiłam zakwas. Żytnią 720 też kupiłam na zaś, by w końcu upiec
wymarzony chlebek.

No i wiesz, ze ta druga porcja zakwasu, co zostanie, to do lodowki i na
następny raz powtórka - rozmnażanie i do lodówki;-)

O dzięki za tą informację. Zapewne zastanawiałabym się co robić z druga
częścią za te wyczekiwane 5 dni...

Iza


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


23. Data: 2013-04-17 15:46:50

Temat: Re: jak upiec domowy chleb?
Od: krys <k...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

Iza wrote:

>
>
> Użytkownik "krys" napisał w wiadomości grup
> dyskusyjnych:516ea09c$0$26708$6...@n...neostrad
a.pl...
>
> Mam nadzieję, że zakwas wystartowałaś z razowej mąki (bo zapomniałam, że
> Melvit robi i zwykłą, i razową, w jednakowych opakowaniach)?
>
>
> Zapisałam dokładnie i z kartką byłam w sklepie. Kupiłam żytnią razową i z
> niej zrobiłam zakwas. Żytnią 720 też kupiłam na zaś, by w końcu upiec
> wymarzony chlebek.
>
> No i wiesz, ze ta druga porcja zakwasu, co zostanie, to do lodowki i na
> następny raz powtórka - rozmnażanie i do lodówki;-)
>
> O dzięki za tą informację. Zapewne zastanawiałabym się co robić z druga
> częścią za te wyczekiwane 5 dni...

No tak;-) Ja to wszystko to już automatycznie robię;-)
Jakby coś, to pytaj.


--
Pozdrawiam
J.

www.kontestacja.com

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


24. Data: 2013-04-17 17:31:21

Temat: Re: jak upiec domowy chleb?
Od: piecia aka dracorp <i...@w...eu> szukaj wiadomości tego autora

Dnia Wed, 17 Apr 2013 15:02:38 +0200, Ikselka napisał(a):

> Co dziwnego w czarnuszce? - typowy dodatek do posypywania chleba po
> wierzchu (w staropolskiej kuchni).
Hmm ja tego nie znałem. Chleby które sprzedawane są na mieście nie były
zazwyczaj nią posypywane. Przeważnie mogłem znaleźć chleby conajwyżej ze
słonecznikiem i dynią.

Widać trzeba wrócić do kuchni staropolskiej żeby na nowo nie odkrywać
pewnych rzeczy.




--
piecia aka dracorp
pisz na: piotr kropka rogoza at wp kropka eu

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


25. Data: 2013-04-17 17:45:02

Temat: Re: jak upiec domowy chleb?
Od: Ikselka <i...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

Dnia Wed, 17 Apr 2013 15:31:21 +0000 (UTC), piecia aka dracorp napisał(a):

> Dnia Wed, 17 Apr 2013 15:02:38 +0200, Ikselka napisał(a):
>
>> Co dziwnego w czarnuszce? - typowy dodatek do posypywania chleba po
>> wierzchu (w staropolskiej kuchni).
> Hmm ja tego nie znałem. Chleby które sprzedawane są na mieście nie były
> zazwyczaj nią posypywane. Przeważnie mogłem znaleźć chleby conajwyżej ze
> słonecznikiem i dynią.
>
> Widać trzeba wrócić do kuchni staropolskiej żeby na nowo nie odkrywać
> pewnych rzeczy.

Bo tak to jest z historią kuchni polskiej, jak z całą naszą historią -
niekultywowanie jej i zachłystywanie się obcą powoduje pójście w
zapomnienie pewnych rzeczy, stąd powtarzanie "odkryć"...
--
XL
Rektor Politechniki Warszawskiej... śpiewa, proszempaństwa:
http://www.youtube.com/watch?v=0lefToSdo-c

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


26. Data: 2013-04-17 17:53:07

Temat: Re: jak upiec domowy chleb?
Od: tomjas <t...@W...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

On Wed, 17 Apr 2013 17:45:02 +0200, Ikselka wrote:
> Dnia Wed, 17 Apr 2013 15:31:21 +0000 (UTC), piecia aka dracorp napisał(a):
>
>> Dnia Wed, 17 Apr 2013 15:02:38 +0200, Ikselka napisał(a):
>>
>>> Co dziwnego w czarnuszce? - typowy dodatek do posypywania chleba po
>>> wierzchu (w staropolskiej kuchni).
>> Hmm ja tego nie znałem. Chleby które sprzedawane są na mieście nie były
>> zazwyczaj nią posypywane. Przeważnie mogłem znaleźć chleby conajwyżej ze
>> słonecznikiem i dynią.
>>
>> Widać trzeba wrócić do kuchni staropolskiej żeby na nowo nie odkrywać
>> pewnych rzeczy.
>
>Rektor Politechniki Warszawskiej... śpiewa, proszempaństwa:
>http://www.youtube.com/watch?v=0lefToSdo-c

Nie mogłem się powstrzymać - zawsze takie filmiki byłyby spoko, gdyby
nie komentarze nagrywających i ich kolegów, typu: "ja pierdole", "ło,
kurwa". No to tak podnosi wartość nagrań (szczególnie tych, gdzie nie
tylko obraz jest ważny), że po prostu nie jestem w stanie tego oglądać
dalej.
I pewnie też dlatego nie pojawiają się w tv - a mogłyby pokazując polską
rzeczywistość naszym wyborcom (nie tylko do sejmu).

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


27. Data: 2013-04-17 19:31:18

Temat: Re: jak upiec domowy chleb?
Od: Ikselka <i...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

Dnia 17 Apr 2013 15:53:07 GMT, tomjas napisał(a):

> Nie mogłem się powstrzymać - zawsze takie filmiki byłyby spoko, gdyby
> nie komentarze nagrywających i ich kolegów, typu: "ja pierdole", "ło,
> kurwa". No to tak podnosi wartość nagrań (szczególnie tych, gdzie nie
> tylko obraz jest ważny), że po prostu nie jestem w stanie tego oglądać
> dalej.
> I pewnie też dlatego nie pojawiają się w tv - a mogłyby pokazując polską
> rzeczywistość naszym wyborcom (nie tylko do sejmu).

Akurat komentarze mnie zbytnio nie zajmują - natomiast obchodzi mnie
reakcja mojej córki, studentki PW: "Mamo, ja się wstydzę, że to mój
rektor!"
--
XL
Rektor Politechniki Warszawskiej... śpiewa, proszempaństwa:
http://www.youtube.com/watch?v=0lefToSdo-c

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


28. Data: 2013-04-17 19:36:48

Temat: Re: jak upiec domowy chleb?
Od: "JBP" <t...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik "Iza" <i...@u...to.o2.pl> napisał w wiadomości
news:516e925b$0$1217$65785112@news.neostrada.pl...

> Użytkownik "masti" napisał w wiadomości grup
> zacznij od podstaw czyli najprostszego co może być:
>
> 30 dag drożdży lub torebka suchych
> 350 ml ciepłej wody
> łyżeczka soli
> łyżeczka cukru
> łyżeczka oliwy lub oleju
> mąka (ok. 500g)
>
> Ponieważ zakwas zgodnie z zaleceniami Krys będzie gotowy dopiero za 5 dni,
> dziś postaram się upiec ten chlebek na drożdżach.


No to masti będzie miał na sumieniu Twój wypiek według powyższego przepisu
;)
Chyba zaczyn drożdżowy urządzi sobie spacer przed pieczeniem :)
30 dag drożdży dotyczy 10 bochenków, tylko wówczas musisz pomnożyć przez 10
pozostałe składniki.

Pozdrawiam,
JBP

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


29. Data: 2013-04-17 21:15:01

Temat: Re: jak upiec domowy chleb?
Od: Qrczak <q...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

Dnia 2013-04-17 15:28, obywatel tomjas uprzejmie donosi:
> On Wed, 17 Apr 2013 12:08:23 +0000 (UTC), piecia aka dracorp wrote:
>> Dnia Wed, 17 Apr 2013 09:36:26 +0200, krys napisał(a):
>>
>>> Gdzie kupujesz mąkę 720?
>> U mnie na szczęście mam możliwość zakupu mąki 2000 pszennej lub żytniej
>> po około 2zł. Niedaleko są młyny. I tylko z takiej piekę chleb.
>>
> Zazdroszczę... Ja niestety piekę na tej 720, ale za dodaję szklankę
> sparzonych otrębów (czy też otrąb:) na kilo mąki, żeby polepszyć jakość
> chleba.

A sparzasz czemuż?

Q
--
Ja tam nie jestem socjopatą. Umiem doskonale udawać, że lubię ludzi.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


30. Data: 2013-04-17 21:21:47

Temat: Re: jak upiec domowy chleb?
Od: Qrczak <q...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

Dnia 2013-04-17 15:35, obywatel krys uprzejmie donosi:
> tomjas wrote:
>
>>> Melvit robi i zwykłą, i razową, w jednakowych opakowaniach)?
>>
>> Ja startowałem zkwas ze zwykłej 720 - czy to coś nie tak?
>> Chleb i zakwas wychodzi ok.
>
> Zaraz nie tak...
> Po prostu doświadczenie mi mówi, że razowa lepiej rokuje.

Mój "zacierek" od początku pracuje na 720 i ma się bardzo dobrze.

> Miałam kiedyś mąkę załatwioną z piekarni, i zakwas mi na tej mące normalnie
> zdechł:-(. Wydumałam, że czegoś dodają do mąki dla piekarń, jakiś
> antybiotyk, antygrzyb czy coś...

Polepszacze, ot.

Q
--
Ja tam nie jestem socjopatą. Umiem doskonale udawać, że lubię ludzi.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : 1 . 2 . [ 3 ] . 4 ... 8


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Gotowanie kaszy Jaglanej i Ryżu
Co z tym cukrem?
Kruszyć czy nie?
Boska Nigella...
Kiełbasa z łososia

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a

zobacz wszyskie »