« poprzedni wątek | następny wątek » |
41. Data: 2013-04-17 22:47:58
Temat: Re: jak upiec domowy chleb?Dnia 2013-04-17 22:25, obywatel krys uprzejmie donosi:
> Qrczak wrote:
>
>>
>> Moja tylko uwaga ogólna: błotka wcale nie trzeba tykać nawet palcem.
>> Wszystko wystarczy zamiąchać łychą. Do foremek wciepać też łychą.
>
> Ale Qro, weź pod uwagę, że pieczesz ZTCW żytni, a ja mam pszenno - żytni.
A bo ja przeczytałam ze skupieniem początek (o zaczynie), a resztę, jako
że procedury mniej więcej znam, skupiłam się tylko na plastycznych
opisach międlenia.
> Ja tam się w swoim błotku solidnie babrzę, bo łychą to ja se mogę... Jakbym
> dała tyle wody, że dałby się łychą wyrobić, to nie ma bata, upadnie.
No racja, racja, pani piekarko.
Pszenny to nawet ja zawsze musiałam wymiądlić w łapach. Się ten ponoć
gluten lepiej rozglutowuje.
Q
--
Ja tam nie jestem socjopatą. Umiem doskonale udawać, że lubię ludzi.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
42. Data: 2013-04-17 22:53:57
Temat: Re: jak upiec domowy chleb?Dnia 2013-04-17 22:40, obywatel piecia aka dracorp uprzejmie donosi:
> Dnia Wed, 17 Apr 2013 21:35:21 +0200, Qrczak napisał(a):
>
>
>> A propos form do pieczenia... odkąd zaistniała potrzeba wypiekania
>> większych ilości bochenków przy jednoczesnym braku czasu na babranie się
>> w chlebowym "błotku" co tydzień, poza klasycznymi keksówkami używam
>> tego: http://blanty.net/jogfoto/garnek-gesiarka-brytfanna.
jpg Działa bez
>> zarzutu, wychodzi z tego ok. 3 kg bochenek.
>>
>> Q
>
> To ja mam pytanie. Mam 2 formy, jedną srebną drugą czarną. Piekę w obu
> formach ten sam chleb ale w czarnej formie wychodzi bardziej spieczony,
> od strony blachy. Dlaczego? Zawsze wydawało mi się że tylko czymś jest
> pokryta ta forma żeby nie rdzewiała. Ale najwidoczniej jest inaczej.
"blachy ciemne, lakierowane na czarno, powleczone sylikonem lub
emaliowane doskonale przewodzą ciepło"
[z instrukcji piekarnika firmy Gorenje]
Q
--
Ja tam nie jestem socjopatą. Umiem doskonale udawać, że lubię ludzi.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
43. Data: 2013-04-17 23:15:29
Temat: Re: jak upiec domowy chleb?Dnia Wed, 17 Apr 2013 20:33:17 +0000 (UTC), piecia aka dracorp napisał(a):
> Dnia Wed, 17 Apr 2013 22:12:43 +0200, Ikselka napisał(a):
>
>> Dnia 17 Apr 2013 19:26:42 GMT, tomjas napisał(a):
>>
>>> Raz dałem suche i chleb się strasznie kruszył.
>>
>> Chleb nie będzie się kruszył, jeśli część mąki zaparzysz wrzącą wodą
>> przed zarabianiem ciasta.
> A z czym to jest związane? Gluten?
Chodzi o tzw kleikowanie skrobi. Ziarna skrobi pod wpływem gorącej wody
pęcznieją i pękają, ich zawartość wydostaje się i tworzy z wodą roztwór
koloidalny, tzw krochmal. Ma on właściwości klejące, wykorzystywane na
różne sposoby (kisiele, budynie itp), w tym do poprawienia konsystencji
chleba. Jest to bardzo stary sposób. Inny sposób to dodawanie gorących
ugotowanych przetartych ziemniaków do mąki chlebowej (czyli też następuje
tu jej zaparzenie plus dodatek kleju ze skrobi ziemniaczanej) albo zamiast
wody dodawanie zsiadłego mleka, kiedy to jak mi się zdaje następuje rozkład
części ziaren skrobi pod wpływem kwasu mlekowego.
> Aż mnie teraz korci żeby zrobić 2
> bochenki, jeden na ciepłej
Wrzącej. No powiedzmy prawie wrzącej.
I tylko część mąki ma być zaparzona. Trzeba szybko rozcierać, zanim ciasto
przestygnie, bo zrobią się kluchy.
> wodzie a drugi na zimnej. Tylko że zapomniałem
> mąkki kupić i dopiero jutro to może sprawdzę.
Sprawdź.
Chleb i ciasto pierogowe robię zawsze zaparzając część mąki - chleb jest
dłużej świeży, a ciasto pierogowe jest miękkie i elastyczne przez co
łatwiej je wałkować, no i pierogi nie pękają tak łatwo, a po ugotowaniu sa
delikatniejsze.
--
XL
Rektor Politechniki Warszawskiej... śpiewa, proszempaństwa:
http://www.youtube.com/watch?v=0lefToSdo-c
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
44. Data: 2013-04-17 23:37:22
Temat: Re: jak upiec domowy chleb?W dniu 2013-04-17 22:25, krys pisze:
> Qrczak wrote:
>
>>
>> Moja tylko uwaga ogólna: błotka wcale nie trzeba tykać nawet palcem.
>> Wszystko wystarczy zamiąchać łychą. Do foremek wciepać też łychą.
>
> Ale Qro, weź pod uwagę, że pieczesz ZTCW żytni, a ja mam pszenno - żytni.
> Ja tam się w swoim błotku solidnie babrzę, bo łychą to ja se mogę... Jakbym
> dała tyle wody, że dałby się łychą wyrobić, to nie ma bata, upadnie.
Jak piekłam córce bezglutenowe to wyrabialam mikserem. Trochę rzadsze
ciasto bylo, ale w piecyku wyparowało.
--
animka
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
45. Data: 2013-04-18 00:22:26
Temat: Re: jak upiec domowy chleb?
Użytkownik "masti" <g...@t...hell> napisał w wiadomości
news:kkmvne$53m$3@dont-email.me...
> Dnia pięknego Wed, 17 Apr 2013 19:36:48 +0200 osobnik zwany JBP napisał:
>> Chyba zaczyn drożdżowy urządzi sobie spacer przed pieczeniem :) 30 dag
>> drożdży dotyczy 10 bochenków, tylko wówczas musisz pomnożyć przez 10
>> pozostałe składniki.
>>
> e tam. Jakoś nie widzę przechadzającego się zaczynu :)
>
> To jest przepis na szybko. W oryginale ten chleb nie był odkładany do
> wyrośnięcia bo autorce zawsze się spieszy. Więc stąd pewnie więcej drożdży
>
Masti, ale pomyśl logicznie - 30 _DEKAGRAMÓW_ drożdży na 50 _DEKAGRAMÓW_
mąki ???
Albo inaczej - 300 gramów na 500 gramów, 0,3 kg na 0,5 kg ... ?
To nie pośpiech, za dużo nawet na sprint ;)
Pozdrawiam,
JBP
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
46. Data: 2013-04-18 00:41:00
Temat: Re: jak upiec domowy chleb?Dnia pięknego Thu, 18 Apr 2013 00:22:26 +0200 osobnik zwany JBP napisał:
> Użytkownik "masti" <g...@t...hell> napisał w wiadomości
> news:kkmvne$53m$3@dont-email.me...
>> Dnia pięknego Wed, 17 Apr 2013 19:36:48 +0200 osobnik zwany JBP
>> napisał:
>
>>> Chyba zaczyn drożdżowy urządzi sobie spacer przed pieczeniem :) 30 dag
>>> drożdży dotyczy 10 bochenków, tylko wówczas musisz pomnożyć przez 10
>>> pozostałe składniki.
>>>
>> e tam. Jakoś nie widzę przechadzającego się zaczynu :)
>>
>> To jest przepis na szybko. W oryginale ten chleb nie był odkładany do
>> wyrośnięcia bo autorce zawsze się spieszy. Więc stąd pewnie więcej
>> drożdży
>>
>>
> Masti, ale pomyśl logicznie - 30 _DEKAGRAMÓW_ drożdży na 50 _DEKAGRAMÓW_
> mąki ???
> Albo inaczej - 300 gramów na 500 gramów, 0,3 kg na 0,5 kg ... ? To nie
> pośpiech, za dużo nawet na sprint ;)
30g oczywiście nie 300 :)
--
mst <at> gazeta <.> pl
"-Mam lęk gruntu! -Chyba wysokości?
-Wiem co mówię, to grunt zabija!" T.Pratchett
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
47. Data: 2013-04-18 08:52:27
Temat: Re: jak upiec domowy chleb?On Wed, 17 Apr 2013 22:12:43 +0200, Ikselka wrote:
> Dnia 17 Apr 2013 19:26:42 GMT, tomjas napisał(a):
>
>> Raz dałem suche i chleb się strasznie kruszył.
>
> Chleb nie będzie się kruszył, jeśli część mąki zaparzysz wrzącą wodą przed
> zarabianiem ciasta.
Możliwe - dla mnie łatwiej zaparzyć otręby i mam z głowy. Poza tym nie
wyrabiam ciasta z mąki żytniej - wystarczy tylko wymieszać.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
48. Data: 2013-04-18 09:45:53
Temat: Re: jak upiec domowy chleb?
> To już rozumiem czemu, intuicyjnie jakoś, do razowej mąki lub kiedy
> dodaję dużo otrębów czy płatki owsiane, zawsze więcej wody leję.
>
Zgadza się ilośc wody istotnie zależy od rodzaju dodatku.
--
(tekst bez: ó, ch, rz i -ii)
Ortografia to NAWYK, często nielogiczny, ktury ludzie ociężali umysłowo,
nażucają bezmyślnie następnym pokoleniom. http://ortografia.3-2-1.pl/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
49. Data: 2013-04-18 10:59:35
Temat: Re: jak upiec domowy chleb?Qrczak wrote:
> Dnia 2013-04-17 22:25, obywatel krys uprzejmie donosi:
>> Qrczak wrote:
>>
>>>
>>> Moja tylko uwaga ogólna: błotka wcale nie trzeba tykać nawet palcem.
>>> Wszystko wystarczy zamiąchać łychą. Do foremek wciepać też łychą.
>>
>> Ale Qro, weź pod uwagę, że pieczesz ZTCW żytni, a ja mam pszenno - żytni.
>
> A bo ja przeczytałam ze skupieniem początek (o zaczynie), a resztę, jako
> że procedury mniej więcej znam, skupiłam się tylko na plastycznych
> opisach międlenia.
A bo widzisz, wychodzi rutyna;-) Zapomina wół, jak cielęciem był i na
oczywiste oczywistości nie zwraca uwagi.
>
>> Ja tam się w swoim błotku solidnie babrzę, bo łychą to ja se mogę...
>> Jakbym dała tyle wody, że dałby się łychą wyrobić, to nie ma bata,
>> upadnie.
>
> No racja, racja, pani piekarko.
> Pszenny to nawet ja zawsze musiałam wymiądlić w łapach. Się ten ponoć
> gluten lepiej rozglutowuje.
No, bo już myślałam, że bessęsu przodownikiem pracy zbędnej zostanę...
--
Pozdrawiam
J.
www.kontestacja.com
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
50. Data: 2013-04-18 16:06:52
Temat: Re: jak upiec domowy chleb?Dnia Thu, 18 Apr 2013 00:22:26 +0200, JBP napisał(a):
> Użytkownik "masti" <g...@t...hell> napisał w wiadomości
> news:kkmvne$53m$3@dont-email.me...
>> Dnia pięknego Wed, 17 Apr 2013 19:36:48 +0200 osobnik zwany JBP napisał:
>
>>> Chyba zaczyn drożdżowy urządzi sobie spacer przed pieczeniem :) 30 dag
>>> drożdży dotyczy 10 bochenków, tylko wówczas musisz pomnożyć przez 10
>>> pozostałe składniki.
>>>
>> e tam. Jakoś nie widzę przechadzającego się zaczynu :)
>>
>> To jest przepis na szybko. W oryginale ten chleb nie był odkładany do
>> wyrośnięcia bo autorce zawsze się spieszy. Więc stąd pewnie więcej drożdży
>>
>
> Masti, ale pomyśl logicznie - 30 _DEKAGRAMÓW_ drożdży na 50 _DEKAGRAMÓW_
> mąki ???
> Albo inaczej - 300 gramów na 500 gramów, 0,3 kg na 0,5 kg ... ?
> To nie pośpiech, za dużo nawet na sprint ;)
>
> Pozdrawiam,
> JBP
Drożdże to grzyby - może to ma być chleb grzybowy?
:-)
--
XL
Rektor Politechniki Warszawskiej... śpiewa, proszempaństwa:
http://www.youtube.com/watch?v=0lefToSdo-c
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |