| « poprzedni wątek | następny wątek » |
51. Data: 2013-04-18 16:15:45
Temat: Re: jak upiec domowy chleb?Dnia 18 Apr 2013 06:52:27 GMT, tomjas napisał(a):
> On Wed, 17 Apr 2013 22:12:43 +0200, Ikselka wrote:
>> Dnia 17 Apr 2013 19:26:42 GMT, tomjas napisał(a):
>>
>>> Raz dałem suche i chleb się strasznie kruszył.
>>
>> Chleb nie będzie się kruszył, jeśli część mąki zaparzysz wrzącą wodą przed
>> zarabianiem ciasta.
> Możliwe - dla mnie łatwiej zaparzyć otręby i mam z głowy. Poza tym nie
> wyrabiam ciasta z mąki żytniej - wystarczy tylko wymieszać.
Otręby tylko utrzymują wilgoć w cieście, a kleik skrobiowy ze sparzonej
mąki oprócz tej funkcji także pełni rolę uelastyczniającą ciasto.
--
XL
Rektor Politechniki Warszawskiej... śpiewa, proszempaństwa:
http://www.youtube.com/watch?v=0lefToSdo-c
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
52. Data: 2013-04-18 17:22:38
Temat: Re: jak upiec domowy chleb?On Thu, 18 Apr 2013 16:15:45 +0200, Ikselka wrote:
> Dnia 18 Apr 2013 06:52:27 GMT, tomjas napisał(a):
>
>> On Wed, 17 Apr 2013 22:12:43 +0200, Ikselka wrote:
>>> Dnia 17 Apr 2013 19:26:42 GMT, tomjas napisał(a):
>>>
>>>> Raz dałem suche i chleb się strasznie kruszył.
>>>
>>> Chleb nie będzie się kruszył, jeśli część mąki zaparzysz wrzącą wodą przed
>>> zarabianiem ciasta.
>> Możliwe - dla mnie łatwiej zaparzyć otręby i mam z głowy. Poza tym nie
>> wyrabiam ciasta z mąki żytniej - wystarczy tylko wymieszać.
>
> Otręby tylko utrzymują wilgoć w cieście, a kleik skrobiowy ze sparzonej
> mąki oprócz tej funkcji także pełni rolę uelastyczniającą ciasto.
Uelastyczniać ciasto z mąki żytniej???? Nie no niezłe. Przecież to kluch
klejący się do wszystkiego co się da.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
53. Data: 2013-04-18 17:41:28
Temat: Re: jak upiec domowy chleb?Dnia 18 Apr 2013 15:22:38 GMT, tomjas napisał(a):
> On Thu, 18 Apr 2013 16:15:45 +0200, Ikselka wrote:
>> Dnia 18 Apr 2013 06:52:27 GMT, tomjas napisał(a):
>>
>>> On Wed, 17 Apr 2013 22:12:43 +0200, Ikselka wrote:
>>>> Dnia 17 Apr 2013 19:26:42 GMT, tomjas napisał(a):
>>>>
>>>>> Raz dałem suche i chleb się strasznie kruszył.
>>>>
>>>> Chleb nie będzie się kruszył, jeśli część mąki zaparzysz wrzącą wodą przed
>>>> zarabianiem ciasta.
>>> Możliwe - dla mnie łatwiej zaparzyć otręby i mam z głowy. Poza tym nie
>>> wyrabiam ciasta z mąki żytniej - wystarczy tylko wymieszać.
>>
>> Otręby tylko utrzymują wilgoć w cieście, a kleik skrobiowy ze sparzonej
>> mąki oprócz tej funkcji także pełni rolę uelastyczniającą ciasto.
> Uelastyczniać ciasto z mąki żytniej???? Nie no niezłe. Przecież to kluch
> klejący się do wszystkiego co się da.
Ma być elastyczne PO UPIECZENIU. Dłużej.
--
XL
Rektor Politechniki Warszawskiej... śpiewa, proszempaństwa:
http://www.youtube.com/watch?v=0lefToSdo-c
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
54. Data: 2013-04-18 18:53:45
Temat: Re: jak upiec domowy chleb?On Thu, 18 Apr 2013 17:41:28 +0200, Ikselka wrote:
> Dnia 18 Apr 2013 15:22:38 GMT, tomjas napisał(a):
>
>> On Thu, 18 Apr 2013 16:15:45 +0200, Ikselka wrote:
>>> Dnia 18 Apr 2013 06:52:27 GMT, tomjas napisał(a):
>>>
>>>> On Wed, 17 Apr 2013 22:12:43 +0200, Ikselka wrote:
>>>>> Dnia 17 Apr 2013 19:26:42 GMT, tomjas napisał(a):
>>>>>
>>>>>> Raz dałem suche i chleb się strasznie kruszył.
>>>>>
>>>>> Chleb nie będzie się kruszył, jeśli część mąki zaparzysz wrzącą wodą przed
>>>>> zarabianiem ciasta.
>>>> Możliwe - dla mnie łatwiej zaparzyć otręby i mam z głowy. Poza tym nie
>>>> wyrabiam ciasta z mąki żytniej - wystarczy tylko wymieszać.
>>>
>>> Otręby tylko utrzymują wilgoć w cieście, a kleik skrobiowy ze sparzonej
>>> mąki oprócz tej funkcji także pełni rolę uelastyczniającą ciasto.
>> Uelastyczniać ciasto z mąki żytniej???? Nie no niezłe. Przecież to kluch
>> klejący się do wszystkiego co się da.
>
> Ma być elastyczne PO UPIECZENIU. Dłużej.
Czyli co - ma się ciągnąć? Sorry - po prostu nie wiem co znaczy wg
Ciebie elastyczny po upieczeniu. Robię chleb od dłuższego czasu z mąki
żytniej na zakwasie i moim zdaniem jest tak elastyczny jak trzeba:)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
55. Data: 2013-04-18 19:21:33
Temat: Re: jak upiec domowy chleb?
Użytkownik "krys" napisał w wiadomości grup
dyskusyjnych:516ea7ca$0$1259$6...@n...neostrada
.pl...
No tak;-) Ja to wszystko to już automatycznie robię;-)
Jakby coś, to pytaj.
Krys, ratunku!!!
w południe miałam około połowę słoika raczkującego zakwasu (wczoraj w
południe postawiony). Zamieszałam, dodałam łyżkę mąki i podlałam wody. Teraz
to COŚ podwoiło swoją objętość i przez ściereczkę wylazło górą... Przelałam
do 1,5 litrowego słoika, znów jest tego połowa ale aż się boję co będzie
jutro. A tak na marginesie- pachnie mąką i mocno bąbluje, tak ma być?
Iza
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
56. Data: 2013-04-18 20:31:06
Temat: Re: jak upiec domowy chleb?Iza wrote:
>
>
> Użytkownik "krys" napisał w wiadomości grup
> dyskusyjnych:516ea7ca$0$1259$6...@n...neostrada
.pl...
>
> No tak;-) Ja to wszystko to już automatycznie robię;-)
> Jakby coś, to pytaj.
>
>
>
> Krys, ratunku!!!
> w południe miałam około połowę słoika raczkującego zakwasu (wczoraj w
> południe postawiony). Zamieszałam, dodałam łyżkę mąki i podlałam wody.
> Teraz to COŚ podwoiło swoją objętość i przez ściereczkę wylazło górą...
> Przelałam do 1,5 litrowego słoika, znów jest tego połowa ale aż się boję
> co będzie jutro. A tak na marginesie- pachnie mąką i mocno bąbluje, tak ma
> być?
Ciesz się , dobrze jest. Daj mu dojrzeć, może przestaw w chłodniejsze
miejsce, żebyś wiadrem nie musiała się ratować;-)
--
Pozdrawiam
J.
www.kontestacja.com
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
57. Data: 2013-04-18 22:38:14
Temat: Re: jak upiec domowy chleb?Dnia 18 Apr 2013 16:53:45 GMT, tomjas napisał(a):
> Czyli co - ma się ciągnąć?
Być sprężyste i dłużej zachowywać świeżość.
--
XL
Rektor Politechniki Warszawskiej... śpiewa, proszempaństwa:
http://www.youtube.com/watch?v=0lefToSdo-c
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
58. Data: 2013-04-19 01:00:09
Temat: Re: jak upiec domowy chleb?W dniu 2013-04-18 17:22, tomjas pisze:
> On Thu, 18 Apr 2013 16:15:45 +0200, Ikselka wrote:
>> Dnia 18 Apr 2013 06:52:27 GMT, tomjas napisał(a):
>>
>>> On Wed, 17 Apr 2013 22:12:43 +0200, Ikselka wrote:
>>>> Dnia 17 Apr 2013 19:26:42 GMT, tomjas napisał(a):
>>>>
>>>>> Raz dałem suche i chleb się strasznie kruszył.
>>>>
>>>> Chleb nie będzie się kruszył, jeśli część mąki zaparzysz wrzącą wodą przed
>>>> zarabianiem ciasta.
>>> Możliwe - dla mnie łatwiej zaparzyć otręby i mam z głowy. Poza tym nie
>>> wyrabiam ciasta z mąki żytniej - wystarczy tylko wymieszać.
>>
>> Otręby tylko utrzymują wilgoć w cieście, a kleik skrobiowy ze sparzonej
>> mąki oprócz tej funkcji także pełni rolę uelastyczniającą ciasto.
> Uelastyczniać ciasto z mąki żytniej???? Nie no niezłe. Przecież to kluch
> klejący się do wszystkiego co się da.
To co napisaliście powyżej to już nie chleb.
Dla mnie chleb to musi być chleb.
--
animka
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
59. Data: 2013-04-19 01:02:05
Temat: Re: jak upiec domowy chleb?W dniu 2013-04-18 20:31, krys pisze:
> Iza wrote:
>
>>
>>
>> Użytkownik "krys" napisał w wiadomości grup
>> dyskusyjnych:516ea7ca$0$1259$6...@n...neostrada
.pl...
>>
>> No tak;-) Ja to wszystko to już automatycznie robię;-)
>> Jakby coś, to pytaj.
>>
>>
>>
>> Krys, ratunku!!!
>> w południe miałam około połowę słoika raczkującego zakwasu (wczoraj w
>> południe postawiony). Zamieszałam, dodałam łyżkę mąki i podlałam wody.
>> Teraz to COŚ podwoiło swoją objętość i przez ściereczkę wylazło górą...
>> Przelałam do 1,5 litrowego słoika, znów jest tego połowa ale aż się boję
>> co będzie jutro. A tak na marginesie- pachnie mąką i mocno bąbluje, tak ma
>> być?
>
> Ciesz się , dobrze jest. Daj mu dojrzeć, może przestaw w chłodniejsze
> miejsce, żebyś wiadrem nie musiała się ratować;-)
W lodówce też urośnie.
--
animka
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
60. Data: 2013-04-19 01:22:34
Temat: Re: jak upiec domowy chleb?Dnia Fri, 19 Apr 2013 01:00:09 +0200, animka napisał(a):
> W dniu 2013-04-18 17:22, tomjas pisze:
>> On Thu, 18 Apr 2013 16:15:45 +0200, Ikselka wrote:
>>> Dnia 18 Apr 2013 06:52:27 GMT, tomjas napisał(a):
>>>
>>>> On Wed, 17 Apr 2013 22:12:43 +0200, Ikselka wrote:
>>>>> Dnia 17 Apr 2013 19:26:42 GMT, tomjas napisał(a):
>>>>>
>>>>>> Raz dałem suche i chleb się strasznie kruszył.
>>>>>
>>>>> Chleb nie będzie się kruszył, jeśli część mąki zaparzysz wrzącą wodą przed
>>>>> zarabianiem ciasta.
>>>> Możliwe - dla mnie łatwiej zaparzyć otręby i mam z głowy. Poza tym nie
>>>> wyrabiam ciasta z mąki żytniej - wystarczy tylko wymieszać.
>>>
>>> Otręby tylko utrzymują wilgoć w cieście, a kleik skrobiowy ze sparzonej
>>> mąki oprócz tej funkcji także pełni rolę uelastyczniającą ciasto.
>> Uelastyczniać ciasto z mąki żytniej???? Nie no niezłe. Przecież to kluch
>> klejący się do wszystkiego co się da.
>
> To co napisaliście powyżej to już nie chleb.
> Dla mnie chleb to musi być chleb.
Generalnie dla mnie chleb nie jest gniotem z żadnymi chrupkimi czy
smakowymi dodatkami wewnątrz typu ziarna, otręby czy cebula itp. Chleb to
czysta postać - upieczone ciasto pszenne, żytnie lub mieszane. Otręby czy
np czarnuszka mogą służyć do posypywania lub podsypywania...
Zresztą podobnie buntuję się przeciw nazywaniu "herbatą" wszelkich suszów
owocowych zapazronych wrzątkiem. To są kompoty.
--
XL
Rektor Politechniki Warszawskiej... śpiewa, proszempaństwa:
http://www.youtube.com/watch?v=0lefToSdo-c
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |