Data: 2003-10-08 19:17:06
Temat: Re: jak zwykle... :(
Od: "Magdalena Witkowska" <s...@x...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
> ...popękał mi piernik podczas pieczenia.
> Co robię nie tak? IMo wszystko wg przepisów - różnych, a pierniki jak
ciasta pękają chyba dlatego, że zewnętrzna skórka już się spiekła, a
wewnątrz ciasto ciągle rośnie i robi sobie miejsce. Jak temu zapobiec? Chyba
regulacją temperatury, ale nie jestem pewna. Zalezy to też od konsystencji
ciasta.
Może poszukaj przepisu na piernik, gdzie ciasto będzie bardziej gęste niż
płynne?
Mi pęka czsami piernik (surowe ciasto jest gorace i płynne)
Pękło mi tez czekoladowe ciasto Magdaleny Bassett. Ono było bardzo płynne i
też gorące :)
i czasami babki ;) ale ja nie mam nic do popękanych ciast ;)
Sasannka
http://sasannka.xpect.pl
|