Path: news-archive.icm.edu.pl!news.rmf.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news.onet.pl!not
-for-mail
From: malgorzata <m...@p...onet.eu>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: jaka fajna potrawa z dyni
Date: Sun, 17 Oct 2010 23:52:46 +0200
Organization: http://onet.pl
Lines: 21
Message-ID: <i9fr0k$h8r$1@news.onet.pl>
References: <i8fvr4$hlk$2@news.onet.pl>
NNTP-Posting-Host: 188.33.79.46
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=UTF-8; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: news.onet.pl 1287352150 17691 188.33.79.46 (17 Oct 2010 21:49:10 GMT)
X-Complaints-To: n...@o...pl
NNTP-Posting-Date: Sun, 17 Oct 2010 21:49:10 +0000 (UTC)
User-Agent: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl; rv:1.9.2.9) Gecko/20100915
Thunderbird/3.1.4
In-Reply-To: <i8fvr4$hlk$2@news.onet.pl>
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:330849
Ukryj nagłówki
W dniu 2010-10-05 21:55, xy pisze:
> kto ma jakis fajny przepis na potrawe z dyni? widze ostatnio troche
> takich na straganach a nigdy w zyciu nie jadlem dyni (pomijajac suszone
> pestki upps ;)
>
> jak sprawdzic, czy kupowana dynia jest dojrzala?
Moja śp. Babcia robiła zupę z dyni - nie mam pojęcia jak, ale była
pyszna - teraz ją tak oceniam. Z tego co pamiętam na pewno dynia była
dobrze rozgotowana, potem przecierana przez durszlak - mikserów wówczas
nie było. To przecieranie miało wielką zaletę - dynia w zupie była lekko
włóknista, więc można było tę zupę nieco gryźć. Ten dyniowy przecier był
jakoś zaprawiany/zabielany mlekiem. Zupa miała zapewne dodatek cukru.
Była gęsta, podbielona, słodkawa. Z kluskami półfrancuskimi. Wówczas nie
lubiłam, bo mało co lubiłam. Teraz pewnie bym chętnie posmakowała.
Drugą potrawę, a właściwie napój, który pamiętam z dyni, babcinej roboty
- kompot. Nie mam pojęcia jak był robiony. Pewnie jak każdy kompot. Na
pewno miał dodatek octu albo kwasku cytrynowego, bo był słodko-kwaśny.
pozdrawiam
M.
|