Data: 2010-10-17 21:52:46
Temat: Re: jaka fajna potrawa z dyni
Od: malgorzata <m...@p...onet.eu>
Pokaż wszystkie nagłówki
W dniu 2010-10-05 21:55, xy pisze:
> kto ma jakis fajny przepis na potrawe z dyni? widze ostatnio troche
> takich na straganach a nigdy w zyciu nie jadlem dyni (pomijajac suszone
> pestki upps ;)
>
> jak sprawdzic, czy kupowana dynia jest dojrzala?
Moja śp. Babcia robiła zupę z dyni - nie mam pojęcia jak, ale była
pyszna - teraz ją tak oceniam. Z tego co pamiętam na pewno dynia była
dobrze rozgotowana, potem przecierana przez durszlak - mikserów wówczas
nie było. To przecieranie miało wielką zaletę - dynia w zupie była lekko
włóknista, więc można było tę zupę nieco gryźć. Ten dyniowy przecier był
jakoś zaprawiany/zabielany mlekiem. Zupa miała zapewne dodatek cukru.
Była gęsta, podbielona, słodkawa. Z kluskami półfrancuskimi. Wówczas nie
lubiłam, bo mało co lubiłam. Teraz pewnie bym chętnie posmakowała.
Drugą potrawę, a właściwie napój, który pamiętam z dyni, babcinej roboty
- kompot. Nie mam pojęcia jak był robiony. Pewnie jak każdy kompot. Na
pewno miał dodatek octu albo kwasku cytrynowego, bo był słodko-kwaśny.
pozdrawiam
M.
|