« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2005-04-26 20:34:56
Temat: jaka oliwa? i gdzie kupic?wiadomo, ze extra vergin, ale gdzie kupujecie (za ile) i jaka Wam smakuje
najlepiej?
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2005-04-27 04:32:57
Temat: Re: jaka oliwa? i gdzie kupic?Dnia Tue, 26 Apr 2005 22:34:56 +0200, Waćpanna lub Waćpan *MirekM*, w
wiadomości news:<news:d4m8u8$aur$1@nemesis.news.tpi.pl> zawarł, co
następuje:
> wiadomo, ze extra vergin, ale gdzie kupujecie (za ile) i jaka Wam smakuje
> najlepiej?
Monini. Zwykła i smakowa czosnek-chilli. Obie po ok. 15zł, przy czym zwykła
za 500ml, smakowa za 250. Selgros.
--
Pozdrawiam, Ti`Ana
"Wbrew obiegowej opinii langusta żywi się wyłącznie owocami morza,
choć gdyby mogła - jadłaby dżem."
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2005-04-27 13:50:11
Temat: Re: jaka oliwa? i gdzie kupic?Użytkownik "MirekM" <m...@w...pl> napisał w wiadomości
news:d4m8u8$aur$1@nemesis.news.tpi.pl...
> wiadomo, ze extra vergin
To ja się podepnę a'propos. Prawie zawsze w przepisach piszą o oliwie, że
musi/powinna być extra vergine. Czy to zasadne czy jakiś snobizm? Chyba są
sytuacje w których użycie takie oliwy nie jest konieczne? A może są wręcz
takie przypadki kiedy właśnie nie powinno się używać takiej?
Alek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2005-04-27 14:38:53
Temat: Re: jaka oliwa? i gdzie kupic?In news:d4o5k0$i3h$1@nemesis.news.tpi.pl, Alek wrote:
> To ja się podepnę a'propos. Prawie zawsze w przepisach piszą o
> oliwie, że musi/powinna być extra vergine. Czy to zasadne czy jakiś
> snobizm? Chyba są sytuacje w których użycie takie oliwy nie jest
> konieczne? A może są wręcz takie przypadki kiedy właśnie nie powinno
> się używać takiej?
Extra vergine jest zdrowa i najlepiej się nadaje na surowo do sałatek. Do
smażenia można sobie spokojnie darować i kupić normalną, tańszą oliwę z
oliwek, bo pod wpływem temperatury extra vergine i tak traci swoje
właściwości zdrowotne i smakowe.
Hania
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2005-04-27 14:45:27
Temat: Re: jaka oliwa? i gdzie kupic?
Le mercredi 27 avril 2005 ŕ 15:50:11, dans <d4o5k0$i3h$1@nemesis.news.tpi.pl> vous
écriviez :
> Użytkownik "MirekM" <m...@w...pl> napisał w wiadomości
> news:d4m8u8$aur$1@nemesis.news.tpi.pl...
>> wiadomo, ze extra vergin
> To ja się podepnę a'propos. Prawie zawsze w przepisach piszą o oliwie, że
> musi/powinna być extra vergine. Czy to zasadne czy jakiś snobizm? Chyba są
> sytuacje w których użycie takie oliwy nie jest konieczne? A może są wręcz
> takie przypadki kiedy właśnie nie powinno się używać takiej?
To jest nawet wiekszosc przypadkow.
Co do extra virgin to w ogole nie powinno jej sie uzywac do smazenia w
wyzszych temperaturach. Najlepiej jej smak i aromat czuje sie na
surowo, a w koncu wlasnie za ten smak i aromat sie placi.
Osobiscie gdy czytam o smazeniu na extra vigine to mnie zeby bola...
Ewcia
--
Niesz
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2005-04-27 16:24:09
Temat: Re: jaka oliwa? i gdzie kupic?Użytkownik "Ewa (siostra Ani) N." <n...@y...com> napisał w wiadomości
> Co do extra virgin to w ogole nie powinno jej sie uzywac do smazenia w
> wyzszych temperaturach. Najlepiej jej smak i aromat czuje sie na
> surowo, a w koncu wlasnie za ten smak i aromat sie placi.
Dlaczego tak uwazasz? Chodzi ci tylko o wzgledy smakowe/zapachowe czy tez
cos glebszego sie za tym kryje?
> Osobiscie gdy czytam o smazeniu na extra vigine to mnie zeby bola...
Znowu zapytam - dlaczego? No i, na czym smazysz?
--
Pozdrawiam
Iwona
/ Właściwością człowieka jest błądzić, głupiego - w błędzie trwać / Cyceron
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2005-04-27 16:41:49
Temat: Re: jaka oliwa? i gdzie kupic?Użytkownik "Hanna Burdon" <b...@p...onet.pl> napisał w
wiadomości news:d4o80k$kh$1@inews.gazeta.pl...
> In news:d4o5k0$i3h$1@nemesis.news.tpi.pl, Alek wrote:
> Extra vergine jest zdrowa i najlepiej się nadaje na surowo do sałatek. Do
> smażenia można sobie spokojnie darować i kupić normalną, tańszą oliwę z
> oliwek, bo pod wpływem temperatury extra vergine i tak traci swoje
> właściwości zdrowotne i smakowe.
po co smazyc na drogiej oliwie, skoro i tak smazenie zabija w niej wszystko,
co dobre? (nawet jesli mowa o najtanszej oliwie)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2005-04-27 16:52:13
Temat: Re: jaka oliwa? i gdzie kupic?
Le mercredi 27 avril 2005 ? 18:24:09, dans <d4oea6$615$1@news.dialog.net.pl> vous
écriviez :
> U?ytkownik "Ewa (siostra Ani) N." <n...@y...com> napisa? w wiadomo?ci
>> Co do extra virgin to w ogole nie powinno jej sie uzywac do smazenia w
>> wyzszych temperaturach. Najlepiej jej smak i aromat czuje sie na
>> surowo, a w koncu wlasnie za ten smak i aromat sie placi.
> Dlaczego tak uwazasz? Chodzi ci tylko o wzgledy smakowe/zapachowe czy tez
> cos glebszego sie za tym kryje?
A coz niby glebszego ? Oliwa extra virgine traci w smazeniu aromat, no
i szybciej dymi.
Oprocz tego jakos mi nie smakuje jajacznica na kielbasie smazona na
extra virgine. Ani frytki.
>> Osobiscie gdy czytam o smazeniu na extra vigine to mnie zeby bola...
> Znowu zapytam - dlaczego? No i, na czym smazysz?
Dlatego ze to jest wyrzucanie pieniedzy przez okno, i marnowanie
dobrego produktu do celow do ktorych sie najwyrazniej nie nadaje.
Podejrzewam ze snobizm odgrywa pewna role w tym fenomenie ;)
Ache, smaze na masle, albo na oleju "neutralnym" (slonecznikowym
najczesciej), albo na gesim tluszczu... w zaleznosci os tego co smaze.
Ewcia
--
Niesz
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2005-04-27 16:52:56
Temat: Re: jaka oliwa? i gdzie kupic?In news:426fbe90$0$27743$f69f905@mamut2.aster.pl, taora wrote:
> po co smazyc na drogiej oliwie, skoro i tak smazenie zabija w niej
> wszystko, co dobre? (nawet jesli mowa o najtanszej oliwie)
Tzn. chodzi ci o to, że lepiej smażyć na oleju? Ja tam nie przepadam za
zapachem oleju, najbardziej lubię taki z orzeszków ziemnych, a on też jest
drogi. Poza tym oliwę można rozgrzać do bardzo wysokiej temperatury, co
jest czasem istotne. Ale faktem jest, że nie wszystko smażę na oliwie -
tak jak Ewcia napisała, do jajecznicy na przykład to ona się nie nadaje,
wolę masło.
Hania
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2005-04-27 18:23:08
Temat: Re: jaka oliwa? i gdzie kupic?Uzytkownik "Ewa (siostra Ani) N." <n...@y...com> napisal w wiadomosci
> A coz niby glebszego ?
Ano, sadzilam, ze powiesz, iz cos sie wydziela podczas smazenia, itp.;)
>Oliwa extra virgine traci w smazeniu aromat, no i szybciej dymi.
Hmm, przyznam, ze kilkakrotnie smazylam na o.e.v. (nie ze snobizmu, tylko z
braku innego pod reka), ale nie zauwazylam, zeby szybciej dymil...wg mnie
wytrzymuje wyzsze temp. od zwyklego oleju, ale fakt, ze jest troche drogi...
> Oprocz tego jakos mi nie smakuje jajacznica na kielbasie smazona na
> extra virgine.
Mi zdecydowanie tez by nie smakowala, nawet nie chce probowac. Ja tam
uwielbiam tradycyjna jajecznice na smalcu lub masle - obowiazkowo
klarowanym.
>>> Osobiscie gdy czytam o smazeniu na extra vigine to mnie zeby bola...
>
>> Znowu zapytam - dlaczego? No i, na czym smazysz?
>
> Dlatego ze to jest wyrzucanie pieniedzy przez okno, i marnowanie
> dobrego produktu do celow do ktorych sie najwyrazniej nie nadaje.
> Podejrzewam ze snobizm odgrywa pewna role w tym fenomenie ;)
Qrcze, a ja sie zastanawialam dlaczego w takiej sytuacji moga kogos
bolec...ZEBY (!) - wybacz, ale pierwszy raz spotkalam sie z takim
okresleniem;)
> Ache, smaze na masle, albo na oleju "neutralnym" (slonecznikowym
> najczesciej), albo na gesim tluszczu... w zaleznosci os tego co smaze.
No tak, na gesim tez bym bardzo chetnie smazyla, gdybym mogla gdzies go
kupic:(
--
Pozdrawiam
Iwona
/ Wlasciwoscia czlowieka jest bladzic, glupiego - w bledzie trwac / Cyceron
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |