Path: news-archive.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!newsfeed.pionier.net
.pl!fu-berlin.de!uni-berlin.de!individual.net!not-for-mail
From: "Ewa (siostra Ani) N." <n...@y...com>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: jaka oliwa? i gdzie kupic?
Date: Wed, 27 Apr 2005 18:52:13 +0200
Organization: Niesz & Niesz Ltd.
Lines: 36
Message-ID: <3469689806$20050427185214@ewcia.kloups>
References: <d4m8u8$aur$1@nemesis.news.tpi.pl> <d4o5k0$i3h$1@nemesis.news.tpi.pl>
<1481460160$20050427164529@ewcia.kloups>
<d4oea6$615$1@news.dialog.net.pl>
Reply-To: e...@g...com
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-15
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: individual.net xuB2cMxDZYyp7u4QHc293QdvrDfW7XNGrgttNruO2Jh1T8M7oN
X-Priority: 3 (Normal)
In-Reply-To: <d4oea6$615$1@news.dialog.net.pl>
X-Comment-To: Iwona_s
X-Newsreader: MyGate/2.6.0.171 (http://barin.com.ua/soft/mygate/)
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:238371
Ukryj nagłówki
Le mercredi 27 avril 2005 ? 18:24:09, dans <d4oea6$615$1@news.dialog.net.pl> vous
écriviez :
> U?ytkownik "Ewa (siostra Ani) N." <n...@y...com> napisa? w wiadomo?ci
>> Co do extra virgin to w ogole nie powinno jej sie uzywac do smazenia w
>> wyzszych temperaturach. Najlepiej jej smak i aromat czuje sie na
>> surowo, a w koncu wlasnie za ten smak i aromat sie placi.
> Dlaczego tak uwazasz? Chodzi ci tylko o wzgledy smakowe/zapachowe czy tez
> cos glebszego sie za tym kryje?
A coz niby glebszego ? Oliwa extra virgine traci w smazeniu aromat, no
i szybciej dymi.
Oprocz tego jakos mi nie smakuje jajacznica na kielbasie smazona na
extra virgine. Ani frytki.
>> Osobiscie gdy czytam o smazeniu na extra vigine to mnie zeby bola...
> Znowu zapytam - dlaczego? No i, na czym smazysz?
Dlatego ze to jest wyrzucanie pieniedzy przez okno, i marnowanie
dobrego produktu do celow do ktorych sie najwyrazniej nie nadaje.
Podejrzewam ze snobizm odgrywa pewna role w tym fenomenie ;)
Ache, smaze na masle, albo na oleju "neutralnym" (slonecznikowym
najczesciej), albo na gesim tluszczu... w zaleznosci os tego co smaze.
Ewcia
--
Niesz
|