Path: news-archive.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!newsfeed.pionier.net
.pl!news.dialog.net.pl!not-for-mail
From: "Iwona_s" <i...@T...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: jaka oliwa? i gdzie kupic?
Date: Wed, 27 Apr 2005 20:23:08 +0200
Organization: Dialog Net
Lines: 46
Message-ID: <d4olap$c3v$1@news.dialog.net.pl>
References: <d4m8u8$aur$1@nemesis.news.tpi.pl> <d4o5k0$i3h$1@nemesis.news.tpi.pl>
<1481460160$20050427164529@ewcia.kloups>
<d4oea6$615$1@news.dialog.net.pl>
<3469689806$20050427185214@ewcia.kloups>
NNTP-Posting-Host: xdsl-2198.elblag.dialog.net.pl
X-Trace: news.dialog.net.pl 1114626201 12415 81.168.199.150 (27 Apr 2005 18:23:21
GMT)
X-Complaints-To: http://www.dialog.pl/dialog/internet/internet.php?id=41
NNTP-Posting-Date: Wed, 27 Apr 2005 18:23:21 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2900.2180
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2900.2180
X-RFC2646: Format=Flowed; Original
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:238384
Ukryj nagłówki
Uzytkownik "Ewa (siostra Ani) N." <n...@y...com> napisal w wiadomosci
> A coz niby glebszego ?
Ano, sadzilam, ze powiesz, iz cos sie wydziela podczas smazenia, itp.;)
>Oliwa extra virgine traci w smazeniu aromat, no i szybciej dymi.
Hmm, przyznam, ze kilkakrotnie smazylam na o.e.v. (nie ze snobizmu, tylko z
braku innego pod reka), ale nie zauwazylam, zeby szybciej dymil...wg mnie
wytrzymuje wyzsze temp. od zwyklego oleju, ale fakt, ze jest troche drogi...
> Oprocz tego jakos mi nie smakuje jajacznica na kielbasie smazona na
> extra virgine.
Mi zdecydowanie tez by nie smakowala, nawet nie chce probowac. Ja tam
uwielbiam tradycyjna jajecznice na smalcu lub masle - obowiazkowo
klarowanym.
>>> Osobiscie gdy czytam o smazeniu na extra vigine to mnie zeby bola...
>
>> Znowu zapytam - dlaczego? No i, na czym smazysz?
>
> Dlatego ze to jest wyrzucanie pieniedzy przez okno, i marnowanie
> dobrego produktu do celow do ktorych sie najwyrazniej nie nadaje.
> Podejrzewam ze snobizm odgrywa pewna role w tym fenomenie ;)
Qrcze, a ja sie zastanawialam dlaczego w takiej sytuacji moga kogos
bolec...ZEBY (!) - wybacz, ale pierwszy raz spotkalam sie z takim
okresleniem;)
> Ache, smaze na masle, albo na oleju "neutralnym" (slonecznikowym
> najczesciej), albo na gesim tluszczu... w zaleznosci os tego co smaze.
No tak, na gesim tez bym bardzo chetnie smazyla, gdybym mogla gdzies go
kupic:(
--
Pozdrawiam
Iwona
/ Wlasciwoscia czlowieka jest bladzic, glupiego - w bledzie trwac / Cyceron
|