Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!warszawa.rmf.pl!newsfeed.tpinternet.
pl!news.nask.pl!newsfeed.formus.pl!news.cyf-kr.edu.pl!not-for-mail
From: oshin <b...@a...krakow.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: jakas szarlotka.... plis!
Date: Tue, 06 Nov 2001 14:12:48 +0100
Organization: Academic Computer Center CYFRONET AGH
Lines: 101
Message-ID: <j...@4...com>
References: <9s8jsd$l3s$1@news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: 149.156.213.228
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: info.cyf-kr.edu.pl 1005053010 5276 149.156.213.228 (6 Nov 2001 13:23:30 GMT)
X-Complaints-To: n...@c...edu.pl
NNTP-Posting-Date: Tue, 6 Nov 2001 13:23:30 +0000 (UTC)
X-Posting-Agent: Hamster/1.3.22.103
X-Newsreader: Forte Agent 1.8 PL beta 7/32.548
X-SigInfo: Generated by Sygnaturkowiec v. 0.1.2.9
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:79046
Ukryj nagłówki
"B@ha" <B...@p...onet.pl> napisal(a) nam tak:
>Potrzebuję przepis na niezbyt trudny placek z jabłkami ino szybko.....
>Mogę prosić?
mozesz:
Super szarlotka
6 szklanka mąka
3 szklanka cukier
4 szt zółtka
500 g margaryna
2 łyżeczka proszek do pieczenia
aromat waniliowy
sól
Wytyczne
posiekać wszystko, szybko zarobić i głęboko zamrozić. Jabłka,
najlepiej niedojrzałe, obrać i okroić w stróżyny o grubości ok.1 cm
Zamrożoną 1 ciasta zetrzeć na wysmarowana blachę i wylepić dno i
brzegi jak najcieńszą warstwa. Do jabłek dodać cukier ok 0.5 szklanki
na 1 litr gotowych jabłek. Od razu wykładać na blachę (jak poczekasz
puszcza wodę). Białka ubić, dołożyć 2 łyżki maki ziemniaczanej cukier
0,5 szklanki i dalej ubijać. Masę podobna do bezowej rozsmarować na
jabłkach. Zetrzeć na wierzch resztę ciasta. Piec nagrzać do 220 C i w
ciągu pieczenia podnosić temperaturę do 300 C. Pieczenie trwa ok 60-80
min. Szarlotka wychodzi b. słodka - chcesz kwaśniejszej zmniejszaj
ilość cukru kolejno w pianie i jabłkach.
----------------------------------------------------
-----------------
Szarlotka
3 szklanka mąka (ew. 4)
1 szklanka cukier puder
1 jaja
3 zółtka
2 łyżeczka proszek do pieczenia
2 łyżka śmietana kwaśna
1 kostka margaryna
1/2 kostka masło
aromat waniliowy
2 kg jabłka kwaśne (np. antonówki)
galaretka
Wytyczne
Mąkę przesiać z proszkiem, tłuszcz zetrzeć na tarce, dodać żółtka,
jajo, cukier i śmietanę oraz aromat. Wszystko szybko zagnieść. ciasto
podzielić na dwie części. Na wyłożoną papierem do pieczenia blachę
przenieść rozwałkowany placek ciasta i podpiec na zloty kolor
(wkładamy do bardzo nagrzanego piekarnika i pieczemy na bardzo małym
ogniu). Na podpieczony placek wykładamy jabłka (mogą być surowe lub
lekko rozsmażone) i posypujemy galaretka. Przykrywamy drugim plackiem
i pieczemy ok. 1 godz. (wkładamy do bardzo nagrzanego piekarnika i
pieczemy na bardzo małym ogniu).
----------------------------------------------------
------------------
Szarlotka 2
2 szklanka mąka krupczatka
1 kostka masło
1/3 szklanka śmietana kwaśna
3 jaja
1 1/2 łyżeczka proszek do pieczenia
sól
1 szklanka cukier
6 jabłka
cynamon
Wytyczne
- 2 łyżki cukru + 1/3 szkl. cukru do białek - 6 sztuk. jabłuszek + 3
łyżki cukru + cynamon. - usmażyć, wystudzić. Margarynę posiekałam z
mąką, dodałam resztę składników, a z jaj tylko żółtka i do lodówki na
1 godz. 2/3 ciasta na grubych oczkach tarki na średnia blaszkę
wysmarowana i oprószoną. Na to jabłka. Zapiec 20 min. Potem ubić pianę
z białek, cukier dosypuje pod sam koniec. Ta pianę na podpieczone
jabłuszka, a na nią starte 1/3 ciasta.
----------------------------------------------------
------------------
Szarlotka z kaszy mannej
1 szklanka mąka
1 szklanka cukier
1 szklanka kasza manna
cynamon
wanilia
jabłka
masło
Wytyczne
Wymieszać i przekładać startymi jabłkami przyrządzanymi jak do zwykłej
szarlotki (wskazane soczyste) A po wierzchu posypuje tartymi wiórkami
z mocno zimnego masła. I cynamon i wanilie dodaje do maki, cukru i
kaszki.
ot i tyle wsio z grupy
oshin
http://szanty.art.pl/~bydnorz
kliknij i nakarm glodne dzieci! http://www.pajacyk.pl
--
Pierre Benoit
Maz jest panem u siebie... kiedy zony nie ma w domu.
|