Path: news-archive.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!news.man.poznan.pl!n
ewsfeed.tpinternet.pl!newsfeed01.sul.t-online.de!newsfeed00.sul.t-online.de!t-o
nline.de!newsfeed.icl.net!newsfeed.fjserv.net!newshosting.com!news-xfer1.atl.ne
wshosting.com!newsfeeds.sol.net!63.218.45.201.MISMATCH!posts.news.moreusenet.ne
t!nnrp1-asbnva.nntpservers.com!not-for-mail
From: Krysia Thompson <K...@h...fsnet.co.uk>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: jakie potrawy na swieta w wersji wege?
Date: Wed, 10 Dec 2003 09:08:53 +0000
Organization: Home
Reply-To: K...@h...fsnet.co.uk
Message-ID: <n...@4...com>
References: <3...@s...TO_WYTNIJ.pl>
<091220030924456102%wlalos@onet.pl>
<3...@s...TO_WYTNIJ.pl>
<n...@4...com>
<br6krf$cv8$1@nemesis.news.tpi.pl>
X-Newsreader: Forte Agent 1.8/32.548
MIME-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=utf-8
Content-Transfer-Encoding: 8bit
Lines: 49
NNTP-Posting-Date: 10 Dec 2003 09:15:02 GMT
NNTP-Posting-Host: a83a37e8.news.nntpservers.com
X-Trace: DXC=KV]\^I=A]WRT[DETnlMVfQc[3Bf`1S5QPF0iV`L?jh__>nY\nb3]1j]ESmWbh2XL9\W@=WKC
kEllTE\lCGGf?gS^DAC6K^XD5f_<UlFj=J][GX
X-Complaints-To: k...@n...com
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:182557
Ukryj nagłówki
On Wed, 10 Dec 2003 09:15:46 +0100, "Marzenna Kielan"
<m...@s...pl> wrote:
>
>U?ytkownik "Krysia Thompson" <K...@h...fsnet.co.uk> napisa? w
>wiadomo?ci news:nr3ctv8nkirq6j6kme78qccdnibnbfdah5@4ax.com...
>
>> to ja jeszcze dodam, ze tak jak grupe czytam od paru lat to
>> jesscze chyba nikt nie wymienial zupy migdalowej wsrod potraw
>> swiatecznych, teraz Wladyslaw, a my jemy jyz od paru lat.
>
>Migdalowa? Trys, a byl taki przepis na grupie? Warto pogooglac? Brzmi
>nieslychanie intrygujaco.... Czy to jest slodkie w smaku? I jak to sie je,
>takie gladkie - znaczy sie bez klusek, bez lazanek itp.?
>
>Pozdrawiam
>
>Marzenna Kielan
>Cichlid Press Polska
>www.cichlidpress.pl
>
to w sumie dla tych, co lubia ryz na mleku. my akurat tak -
wszystkie desery mleczne lubimy (ryz na mleku - rice pudding -
to ja robie po tutejszemu - gotowac ryz az prawie miekki, w
mleku, potem podlac mleka, dodac cukru, skorke cytrynowa, posypac
starta galka i piec powoli tak z poltorej godziny, ALE to juz nie
zupa miglaowa, choc prawie ;))
no wiec na te zupke wigilijna to bierze sie mleko, grzeje do
zawrzenia, dodaje sie ugotowany ryz, migdaly w proszku (ja kupuje
juz utarte, ale mozna poswiecic mlynek do kawy, bo moja machina
tak malych w malych ilosciach rzeczy nie ruszy, albo mozdzierz.
plus zblanszowane/obrane migdaly, plus cukier, plus troche
rodzynek. wszystko razem wymieszac. ma byc takie gesto-zupowate.
ja to troche robie po hiszpansku, bo na wierzch scieram odrobine
skorki pomaranczowej i odorbinke cynamonu, ale niekoniecznie.
mozna jesc na cieplo albo na zimno. w sumie proporcji nie
podalam, bo ja jestem Krolowa Improwaizacji Oraz Na Oko chyba,
wszystko do smaku, nie za slodkie, bo zamuli, nie za plynne, bo
nudne ;)aaa, raz u kogos jadlam i wydaje mi sie po dzis dzien, ze
tam bylo troche aromatu migdalowego. ja niekoniecznie daje, wole
juz te skorke pomar. oraz cynamonu na czubek noza
trys
K.T. - starannie opakowana
|