Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!warszawa.rmf.pl!news.tpi.pl!news.int
ernetia.pl!news.ipartners.pl!not-for-mail
From: Marek Drabik <m...@e...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: jakie wino do piwnicy ?
Date: Wed, 04 Apr 2001 14:05:40 +0200
Organization: Eurozet
Lines: 43
Message-ID: <3...@e...pl>
References: <3...@e...pl> <0...@n...onet.pl>
NNTP-Posting-Host: www.rrm.com.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=iso-8859-2
Content-Transfer-Encoding: 7bit
X-Trace: news2.ipartners.pl 986385923 68453 157.25.62.10 (4 Apr 2001 12:05:23 GMT)
X-Complaints-To: a...@i...pl
NNTP-Posting-Date: 4 Apr 2001 12:05:23 GMT
X-Accept-Language: pl,en
X-Mailer: Mozilla 4.75 [en] (Windows NT 5.0; U)
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:48660
Ukryj nagłówki
s...@h...com wrote:
> Nieprawda jest ze piwnica musi byc chlodna i sucha. Sucha wrecz nie powinna
> byc, wilgoc dobrze oddzialywuje na korki.
Po to butelki leza na boku, aby korek nie wysychal. Jesli nie mowimy o
warunkach ekstremalnych, taki zabieg zwykle wystarcza. Ale szczerze
mowiac, niz znajduje argumentow na tak potwierdzajacych zalety "suchego
miejca", wiec pewnie masz racje.
> Chlod moze byc, ale nie jest
> obowiazkowy.
Tu sie jednak nie zgodze. Rekomendowana temperatura do przechowania win
to c.a. 12-13 stopni C.
Dla mnie jednak jest to chlodne miejsce. Generalnie nie nalezy
przekraczac 22 st C, bo to juz moze winu zaszkodzic.
> : wazna jest stala temperatura.
Zdecydowanie.
> Niektore gatunki wina nie przechowuja sie wiecej niz kilka lat. W madrych
> ksiazkach mozna znalezc odpowiednie krzywe. Gdy wino jest zbyt stare, traci
> aromat, w przypadku win czerwonych nabiera charakterystycznego koloru,
> podobnego troche do dachowek z gliny. Niewiele win bialych wytrzymuje wiecej
> niz kilka lat (brak garbnika).
Jednym z lepiej wytrzymujacych jest Sauternes.
> Porto jest to wino zmieszane z alkoholem destylowanym, dlatego zachowuje sie
> zupelnie inaczej, w handlu mozna znalezc nawet stuletnie butelki. Niestety po
> paru latach trudno zaobserwowac istotna zmiane jakosci.
Trudno mi dyskutowac o jakosci, bo nigdy nie pilem starszego niz 3
letnie, ale rynek istnieje, wiec zakladam, ze sa powody, chocby snobizm
;)
> Lacze pozdrowienia,
Ja rowniez :)
> Marek
Marek :)
|