Data: 2001-04-04 12:05:40
Temat: Re: jakie wino do piwnicy ?
Od: Marek Drabik <m...@e...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
s...@h...com wrote:
> Nieprawda jest ze piwnica musi byc chlodna i sucha. Sucha wrecz nie powinna
> byc, wilgoc dobrze oddzialywuje na korki.
Po to butelki leza na boku, aby korek nie wysychal. Jesli nie mowimy o
warunkach ekstremalnych, taki zabieg zwykle wystarcza. Ale szczerze
mowiac, niz znajduje argumentow na tak potwierdzajacych zalety "suchego
miejca", wiec pewnie masz racje.
> Chlod moze byc, ale nie jest
> obowiazkowy.
Tu sie jednak nie zgodze. Rekomendowana temperatura do przechowania win
to c.a. 12-13 stopni C.
Dla mnie jednak jest to chlodne miejsce. Generalnie nie nalezy
przekraczac 22 st C, bo to juz moze winu zaszkodzic.
> : wazna jest stala temperatura.
Zdecydowanie.
> Niektore gatunki wina nie przechowuja sie wiecej niz kilka lat. W madrych
> ksiazkach mozna znalezc odpowiednie krzywe. Gdy wino jest zbyt stare, traci
> aromat, w przypadku win czerwonych nabiera charakterystycznego koloru,
> podobnego troche do dachowek z gliny. Niewiele win bialych wytrzymuje wiecej
> niz kilka lat (brak garbnika).
Jednym z lepiej wytrzymujacych jest Sauternes.
> Porto jest to wino zmieszane z alkoholem destylowanym, dlatego zachowuje sie
> zupelnie inaczej, w handlu mozna znalezc nawet stuletnie butelki. Niestety po
> paru latach trudno zaobserwowac istotna zmiane jakosci.
Trudno mi dyskutowac o jakosci, bo nigdy nie pilem starszego niz 3
letnie, ale rynek istnieje, wiec zakladam, ze sa powody, chocby snobizm
;)
> Lacze pozdrowienia,
Ja rowniez :)
> Marek
Marek :)
|