Data: 2005-02-28 20:28:43
Temat: Re: jakie zupy?
Od: "Nocny" <a...@n...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
> Czesc :)
>
> Znudziły mi się zupy z mojego repertuaru: rosół, grzybowa/pieczarkowa,
> ogórkowa, jarzynowe, żurek, krem z pora, koperkowa, barszczu zrobic nie
umiem,
> pomidorowej nie lubie :(
> Macie jakies sprawdzone propozycje? Zimą bardzo lubie gorącą zupę do
obiadu :)
> Na google nie znalazłam nic ciekawego.
>
> Agnieszka
(znalezione w sieci)
Barszcz biały
(zakwas do żurku) przyrządzamy następująco. 2 szklanki razowej mąki żytniej
zaparzamy wrzącą wodą, lejąc jej tyle, by uzyskać rzadkie ciasto. Gdy już
ostygnie, dolewamy litr letniej wody i wkładamy skórkę chleba razowego.
Całość przelewamy do szklanego słoja i obwiązujemy gazą. Teraz słój
odstawiamy na 3 dni w ciepłe miejsce.
Żur staropolski
gotujemy litr wywaru z włoszczyzny (bez kapusty), możemy dodać na zapach
parę suszonych grzybów. Do gorącego wywaru dolewamy około 0,5 litra
"barszczu białego" tak by całość nabrała charakterystycznego kwaskowatego
smaku. Dodajemy zmiażdżony ząbek czosnku. Solimy do smaku i mamy gotowy żur
postny, który podajemy z ziemniakami lub jajkiem. Żeby stał się on
świątecznym od początku możemy gotować go na kiełbasie (najlepiej białej),
dodając wędzony boczek pokrojony w kostkę , a tuz przed podaniem dodać
szynkę pokrojona w kostkę, naskrobać chrzanu prosto z korzenia oraz włożyć
do każdego talerza jedno ugotowane na twardo jako. Pamiętać musimy, iż żur
najlepszy jest gdy jest podany bardzo gorący
Nocny
skype: abonent5555
|