« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2005-02-28 09:52:45
Temat: jakie zupy?Czesc :)
Znudziły mi się zupy z mojego repertuaru: rosół, grzybowa/pieczarkowa,
ogórkowa, jarzynowe, żurek, krem z pora, koperkowa, barszczu zrobic nie umiem,
pomidorowej nie lubie :(
Macie jakies sprawdzone propozycje? Zimą bardzo lubie gorącą zupę do obiadu :)
Na google nie znalazłam nic ciekawego.
Agnieszka
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2005-02-28 10:09:34
Temat: Re: jakie zupy?
Użytkownik "Aggie" <y...@a...pl> napisał w wiadomości
news:28a5.0000004d.4222e9ed@newsgate.onet.pl...
> Czesc :)
>
> Znudziły mi się zupy z mojego repertuaru: rosół, grzybowa/pieczarkowa,
> ogórkowa, jarzynowe, żurek, krem z pora, koperkowa, barszczu zrobic nie
umiem,
> pomidorowej nie lubie :(
> Macie jakies sprawdzone propozycje? Zimą bardzo lubie gorącą zupę do
obiadu :)
> Na google nie znalazłam nic ciekawego.
>
> Agnieszka
>
Neapolitanka, grochówka, fasolowa, zacierkowa, kartoflanka, cytrynowa, kremy
różne (nie tylko z pora), cebulowa, pomidorowa na słodko (to zupelnie inna
zupa niż taka zwykła pomidorówka), jarzynowych jest tyle różnych kombinacji,
że mi się nigdy nie nudzą (znasz jarzynową rumianą?), kapuśniak ze słodkiej
lub z kwaśnej kapusty - to dwie różne zupy), zalewajka, melka czyli fitka
(ale to w zasadzie to samo co zacierkowa), krupnik (z kaszy i ryżowy),
gulaszowa
Pozdrawiam - Agnieszka
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2005-02-28 10:30:55
Temat: Re: jakie zupy?
> Neapolitanka, grochówka, fasolowa, zacierkowa, kartoflanka, cytrynowa, kremy
> różne (nie tylko z pora), cebulowa, pomidorowa na słodko (to zupelnie inna
> zupa niż taka zwykła pomidorówka), jarzynowych jest tyle różnych kombinacji,
> że mi się nigdy nie nudzą (znasz jarzynową rumianą?), kapuśniak ze słodkiej
> lub z kwaśnej kapusty - to dwie różne zupy), zalewajka, melka czyli fitka
> (ale to w zasadzie to samo co zacierkowa), krupnik (z kaszy i ryżowy),
> gulaszowa
> Pozdrawiam - Agnieszka
Jaka to zupa neapolitanka? Grochowa, i z kapusty (obojetnie czy kwasna slodka)
odpada ze wzgledu na problemy jelitowe, kaszy tez nie lubie :( A jak sie robi
zupę cebulowa? Jarzynowej rumianej nie znam, czym sie rózni od zwykłej?
Agnieszka
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2005-02-28 10:31:19
Temat: Re: jakie zupy?Najszybsza zupa cebulowa z "Jak gotować szybciej" Marii Derkacz-Strybel:
500 g cebuli pokrojonej w drobną kostkę
5 dag masła
1 łyżka mąki
1 1/2 litra wody
1 łyżeczka vegety
2 łyżki przyprawy do zup
sól i pieprz do smaku
grzanki/utarty żółty ser do podania.
W garnku rozgrzać masło, włożyć cebulę i ciągle mieszając smażyć na
umiarkowanym ogniu 2-3 minuty, aż cebula będzie szklista. Posypać mąką i
mieszając smażyć przez minutę. Wlać wodę, dodać vegetę i przyprawę do zup.
Gotować pod przykryciem na umiarkowanym ogniu, aż cebula będzie miękka. Zupę
przelać do ogrzanej wazy, oddzielnie podać ser i grzanki.
Atunia, która w ramach uprawianego gadżeciarstwa kupiła rewelacyjne narzędzie
do kostkowania cebuli :)
(a, w książce dodają jeszcze, że można dodać 1/2 szklanki białego wina, żeby
zupka była wytrawniejsza, można też oczywiście zapiec zupkę pod kożuszkiem sera)
--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2005-02-28 10:39:38
Temat: Re: jakie zupy?
Użytkownik "Atunia " <a...@W...gazeta.pl> napisał w wiadomości
news:cvurtn$pgv$1@inews.gazeta.pl...
> Najszybsza zupa cebulowa z "Jak gotować szybciej" Marii Derkacz-Strybel:
>
ja bym zrobiła taką modyfikację
> 500 g cebuli pokrojonej w drobną kostkę
> 5 dag masła
> 1 łyżka mąki
> 1 1/2 litra wody
> 1 łyżeczka vegety *****
nie, vegetę wywalam, zdecydowanie,
> 2 łyżki przyprawy do zup
przyprawę do zup też wywalam (a cóż to jest ? takie coś w płynie zwane prze
z mojego ojca "wyciąg z kopyt i racic"?)
> sól i pieprz do smaku
> grzanki/utarty żółty ser do podania.
>
> W garnku rozgrzać masło, włożyć cebulę i ciągle mieszając smażyć na
> umiarkowanym ogniu 2-3 minuty, aż cebula będzie szklista. Posypać mąką i
> mieszając smażyć przez minutę. Wlać wodę, dodać vegetę i przyprawę do zup.
> Gotować pod przykryciem na umiarkowanym ogniu, aż cebula będzie miękka.
Zupę
> przelać do ogrzanej wazy, oddzielnie podać ser i grzanki.
>
A zamiast wody, vegety i tej tam przyprawy dałabym rosołu.
Pozdrówka - A.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2005-02-28 10:43:52
Temat: Re: jakie zupy?
Użytkownik "Aggie" <y...@a...pl> napisał w wiadomości
news:28a5.0000007c.4222f2df@newsgate.onet.pl...
>
> > Neapolitanka, grochówka, fasolowa, zacierkowa, kartoflanka, cytrynowa,
kremy
> > różne (nie tylko z pora), cebulowa, pomidorowa na słodko (to zupelnie
inna
> > zupa niż taka zwykła pomidorówka), jarzynowych jest tyle różnych
kombinacji,
> > że mi się nigdy nie nudzą (znasz jarzynową rumianą?), kapuśniak ze
słodkiej
> > lub z kwaśnej kapusty - to dwie różne zupy), zalewajka, melka czyli
fitka
> > (ale to w zasadzie to samo co zacierkowa), krupnik (z kaszy i ryżowy),
> > gulaszowa
> > Pozdrawiam - Agnieszka
>
> Jaka to zupa neapolitanka? Grochowa, i z kapusty (obojetnie czy kwasna
slodka)
> odpada ze wzgledu na problemy jelitowe, kaszy tez nie lubie :( A jak sie
robi
> zupę cebulowa? Jarzynowej rumianej nie znam, czym sie rózni od zwykłej?
>
Neapolitanka w najprostszej wersji to po prostu rosół ze śmietaną,
jarzynowa rumiana: włoszczyznę (seler, marchew, pietruszka) pokrojoną, może
być taka z mrożonki, rumienię na maśle, zalewam wodą do przykrycia warzyw,
duszę do miękkości. Jak miękkie dodaję rosołu, zabielam, można w trakcie
duszenia dołożyć ziemniaczki w kostkę (ziemniaczków nie rumienię)
Pozdrawiam - Agnieszka (też)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2005-02-28 13:44:17
Temat: Re: jakie zupy?batory <b...@p...wywaltoonet.pl> napisał(a):
> > 1 łyżeczka vegety *****
>
> nie, vegetę wywalam, zdecydowanie,
Daję szczyptę, jak będę miała suszone warzywa, to pewnie dodam tych warzyw,
żeby bez glutaminianu było :)
> > 2 łyżki przyprawy do zup
>
> przyprawę do zup też wywalam (a cóż to jest ? takie coś w płynie zwane prze
> z mojego ojca "wyciąg z kopyt i racic"?)
Ja dolewam soso sojowego i daję szczyptę lubczyku w proszku.
> A zamiast wody, vegety i tej tam przyprawy dałabym rosołu.
W kostce? Bo takiego nagotowanego, to niestety czasochłonne, a to jest przepis
na bardzo szybką zupę :).
Atunia
--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2005-02-28 13:55:50
Temat: Re: jakie zupy?Użytkownik batory napisał:
> Użytkownik "Aggie" <y...@a...pl> napisał w wiadomości
>>
>>Jaka to zupa neapolitanka?
> Neapolitanka w najprostszej wersji to po prostu rosół ze śmietaną,
zółtkami i serem topionym lub zółtym posypana koperkiem
podawana z kluseczkami lub grzankami.
Ulubiona zupa mojej córki.
--
pozdrawiam serdecznie b.
przy odpowiedzi usuń [usun_to_xxx] z mojego adresu.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2005-02-28 13:57:36
Temat: Re: jakie zupy?Użytkownik Atunia napisał:
> Najszybsza zupa cebulowa z "Jak gotować szybciej" Marii Derkacz-Strybel:
Dzis wypróbuje.
Wielkie dzięki za przepis.
--
pozdrawiam serdecznie b.
przy odpowiedzi usuń [usun_to_xxx] z mojego adresu.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2005-02-28 14:36:21
Temat: Re: jakie zupy?
Użytkownik "Aggie" <y...@a...pl> napisał w wiadomości
news:28a5.0000004d.4222e9ed@newsgate.onet.pl...
> Czesc :)
>
> Znudziły mi się zupy z mojego repertuaru: rosół, grzybowa/pieczarkowa,
> ogórkowa, jarzynowe, żurek, krem z pora, koperkowa, barszczu zrobic nie
umiem,
> pomidorowej nie lubie :(
> Macie jakies sprawdzone propozycje? Zimą bardzo lubie gorącą zupę do
obiadu :)
> Na google nie znalazłam nic ciekawego.
>
> Agnieszka
>
Czernina:
Gotuje sie rosół z kaczki, gęsi lub wieprzowy poprostu
Po wyjęciu mięsa dodaje sie kwaśne jabłko wisnie (latem)
lub śliwki z octu zimą, sporo majeranku potrzeba..
następnie zaprawia sie zupe krwia kaczą lub swińska
podawać z kluseczkami kładzionymi z tartych ziemniaków..
Polewka piwna
Bierze sie butelke jasnego i butelke ciemnego piwa
wlewa sie do garnka i gotuje
I teraz sa dwie szkoły podawania:
pierwsza - zaciąga sie zupke roztartymi zółtkami
tak wlewanymi (przy ciągłym mieszaniu) aby
sie nie ścieły a zupka zageściła sie
druga - dobrą śmietana z zastrzeżeniem jw
podawać z wkruszonym białym twarogiem
Marek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |