Path: news-archive.icm.edu.pl!news2.icm.edu.pl!lublin.pl!news.lublin.pl!not-for-mail
From: "Marek W." <t...@p...nospam.onet.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: jakie zupy?
Date: Mon, 28 Feb 2005 15:36:21 +0100
Organization: lubman
Lines: 42
Message-ID: <cvvalc$bjc$1@news.lublin.pl>
References: <2...@n...onet.pl>
NNTP-Posting-Host: nat.ariadna.cd
X-Trace: news.lublin.pl 1109601773 11884 212.182.111.231 (28 Feb 2005 14:42:53 GMT)
X-Complaints-To: a...@n...lublin.pl
NNTP-Posting-Date: Mon, 28 Feb 2005 14:42:53 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2800.1437
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2800.1441
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:233448
Ukryj nagłówki
Użytkownik "Aggie" <y...@a...pl> napisał w wiadomości
news:28a5.0000004d.4222e9ed@newsgate.onet.pl...
> Czesc :)
>
> Znudziły mi się zupy z mojego repertuaru: rosół, grzybowa/pieczarkowa,
> ogórkowa, jarzynowe, żurek, krem z pora, koperkowa, barszczu zrobic nie
umiem,
> pomidorowej nie lubie :(
> Macie jakies sprawdzone propozycje? Zimą bardzo lubie gorącą zupę do
obiadu :)
> Na google nie znalazłam nic ciekawego.
>
> Agnieszka
>
Czernina:
Gotuje sie rosół z kaczki, gęsi lub wieprzowy poprostu
Po wyjęciu mięsa dodaje sie kwaśne jabłko wisnie (latem)
lub śliwki z octu zimą, sporo majeranku potrzeba..
następnie zaprawia sie zupe krwia kaczą lub swińska
podawać z kluseczkami kładzionymi z tartych ziemniaków..
Polewka piwna
Bierze sie butelke jasnego i butelke ciemnego piwa
wlewa sie do garnka i gotuje
I teraz sa dwie szkoły podawania:
pierwsza - zaciąga sie zupke roztartymi zółtkami
tak wlewanymi (przy ciągłym mieszaniu) aby
sie nie ścieły a zupka zageściła sie
druga - dobrą śmietana z zastrzeżeniem jw
podawać z wkruszonym białym twarogiem
Marek
|