Data: 2005-02-28 14:36:21
Temat: Re: jakie zupy?
Od: "Marek W." <t...@p...nospam.onet.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "Aggie" <y...@a...pl> napisał w wiadomości
news:28a5.0000004d.4222e9ed@newsgate.onet.pl...
> Czesc :)
>
> Znudziły mi się zupy z mojego repertuaru: rosół, grzybowa/pieczarkowa,
> ogórkowa, jarzynowe, żurek, krem z pora, koperkowa, barszczu zrobic nie
umiem,
> pomidorowej nie lubie :(
> Macie jakies sprawdzone propozycje? Zimą bardzo lubie gorącą zupę do
obiadu :)
> Na google nie znalazłam nic ciekawego.
>
> Agnieszka
>
Czernina:
Gotuje sie rosół z kaczki, gęsi lub wieprzowy poprostu
Po wyjęciu mięsa dodaje sie kwaśne jabłko wisnie (latem)
lub śliwki z octu zimą, sporo majeranku potrzeba..
następnie zaprawia sie zupe krwia kaczą lub swińska
podawać z kluseczkami kładzionymi z tartych ziemniaków..
Polewka piwna
Bierze sie butelke jasnego i butelke ciemnego piwa
wlewa sie do garnka i gotuje
I teraz sa dwie szkoły podawania:
pierwsza - zaciąga sie zupke roztartymi zółtkami
tak wlewanymi (przy ciągłym mieszaniu) aby
sie nie ścieły a zupka zageściła sie
druga - dobrą śmietana z zastrzeżeniem jw
podawać z wkruszonym białym twarogiem
Marek
|