Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!opal.futuro.pl!newsfeed.tpinternet.p
l!atlantis.news.tpi.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: "batory" <b...@p...wywaltoonet.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: jakie zupy?
Date: Mon, 28 Feb 2005 11:43:52 +0100
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 31
Message-ID: <cvustg$ecv$1@nemesis.news.tpi.pl>
References: <cvuqm1$6me$1@atlantis.news.tpi.pl>
<2...@n...onet.pl>
NNTP-Posting-Host: s0cfpi.pkobp.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: nemesis.news.tpi.pl 1109587696 14751 194.242.62.14 (28 Feb 2005 10:48:16
GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Mon, 28 Feb 2005 10:48:16 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2800.1437
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2800.1441
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:233405
Ukryj nagłówki
Użytkownik "Aggie" <y...@a...pl> napisał w wiadomości
news:28a5.0000007c.4222f2df@newsgate.onet.pl...
>
> > Neapolitanka, grochówka, fasolowa, zacierkowa, kartoflanka, cytrynowa,
kremy
> > różne (nie tylko z pora), cebulowa, pomidorowa na słodko (to zupelnie
inna
> > zupa niż taka zwykła pomidorówka), jarzynowych jest tyle różnych
kombinacji,
> > że mi się nigdy nie nudzą (znasz jarzynową rumianą?), kapuśniak ze
słodkiej
> > lub z kwaśnej kapusty - to dwie różne zupy), zalewajka, melka czyli
fitka
> > (ale to w zasadzie to samo co zacierkowa), krupnik (z kaszy i ryżowy),
> > gulaszowa
> > Pozdrawiam - Agnieszka
>
> Jaka to zupa neapolitanka? Grochowa, i z kapusty (obojetnie czy kwasna
slodka)
> odpada ze wzgledu na problemy jelitowe, kaszy tez nie lubie :( A jak sie
robi
> zupę cebulowa? Jarzynowej rumianej nie znam, czym sie rózni od zwykłej?
>
Neapolitanka w najprostszej wersji to po prostu rosół ze śmietaną,
jarzynowa rumiana: włoszczyznę (seler, marchew, pietruszka) pokrojoną, może
być taka z mrożonki, rumienię na maśle, zalewam wodą do przykrycia warzyw,
duszę do miękkości. Jak miękkie dodaję rosołu, zabielam, można w trakcie
duszenia dołożyć ziemniaczki w kostkę (ziemniaczków nie rumienię)
Pozdrawiam - Agnieszka (też)
|