Data: 2005-02-28 10:43:52
Temat: Re: jakie zupy?
Od: "batory" <b...@p...wywaltoonet.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "Aggie" <y...@a...pl> napisał w wiadomości
news:28a5.0000007c.4222f2df@newsgate.onet.pl...
>
> > Neapolitanka, grochówka, fasolowa, zacierkowa, kartoflanka, cytrynowa,
kremy
> > różne (nie tylko z pora), cebulowa, pomidorowa na słodko (to zupelnie
inna
> > zupa niż taka zwykła pomidorówka), jarzynowych jest tyle różnych
kombinacji,
> > że mi się nigdy nie nudzą (znasz jarzynową rumianą?), kapuśniak ze
słodkiej
> > lub z kwaśnej kapusty - to dwie różne zupy), zalewajka, melka czyli
fitka
> > (ale to w zasadzie to samo co zacierkowa), krupnik (z kaszy i ryżowy),
> > gulaszowa
> > Pozdrawiam - Agnieszka
>
> Jaka to zupa neapolitanka? Grochowa, i z kapusty (obojetnie czy kwasna
slodka)
> odpada ze wzgledu na problemy jelitowe, kaszy tez nie lubie :( A jak sie
robi
> zupę cebulowa? Jarzynowej rumianej nie znam, czym sie rózni od zwykłej?
>
Neapolitanka w najprostszej wersji to po prostu rosół ze śmietaną,
jarzynowa rumiana: włoszczyznę (seler, marchew, pietruszka) pokrojoną, może
być taka z mrożonki, rumienię na maśle, zalewam wodą do przykrycia warzyw,
duszę do miękkości. Jak miękkie dodaję rosołu, zabielam, można w trakcie
duszenia dołożyć ziemniaczki w kostkę (ziemniaczków nie rumienię)
Pozdrawiam - Agnieszka (też)
|