Data: 2005-02-28 10:39:38
Temat: Re: jakie zupy?
Od: "batory" <b...@p...wywaltoonet.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "Atunia " <a...@W...gazeta.pl> napisał w wiadomości
news:cvurtn$pgv$1@inews.gazeta.pl...
> Najszybsza zupa cebulowa z "Jak gotować szybciej" Marii Derkacz-Strybel:
>
ja bym zrobiła taką modyfikację
> 500 g cebuli pokrojonej w drobną kostkę
> 5 dag masła
> 1 łyżka mąki
> 1 1/2 litra wody
> 1 łyżeczka vegety *****
nie, vegetę wywalam, zdecydowanie,
> 2 łyżki przyprawy do zup
przyprawę do zup też wywalam (a cóż to jest ? takie coś w płynie zwane prze
z mojego ojca "wyciąg z kopyt i racic"?)
> sól i pieprz do smaku
> grzanki/utarty żółty ser do podania.
>
> W garnku rozgrzać masło, włożyć cebulę i ciągle mieszając smażyć na
> umiarkowanym ogniu 2-3 minuty, aż cebula będzie szklista. Posypać mąką i
> mieszając smażyć przez minutę. Wlać wodę, dodać vegetę i przyprawę do zup.
> Gotować pod przykryciem na umiarkowanym ogniu, aż cebula będzie miękka.
Zupę
> przelać do ogrzanej wazy, oddzielnie podać ser i grzanki.
>
A zamiast wody, vegety i tej tam przyprawy dałabym rosołu.
Pozdrówka - A.
|