Data: 2005-11-05 20:48:23
Temat: Re: /jap/ miso soup (???)
Od: Shrek <j...@p...onet.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
eM eL wrote:
> "Shrek" <j...@p...onet.pl> wrote in message news:dkhq0f$ijp$1@news.onet.pl...
>
>
>>Dashi to rodzaj bulionu (choc mozna powiedziec, ze jest to material na bulion) na
>>ktorym sie robi dalej misoshiru po dodaniu pasty miso.
>>Bulion dashi mozna dostac w Polsce w postaci instant (proszek do rozpuszczenia).
>
>
> W miso "instant" z proszku (pasty) to juz dashi a calosc jest po prostu odwodniona.
>
W pytaniu mowa byla o pascie miso nie o miso instant.
Dla mnie jesli cos jest instant, to jest to stosowalne tylko jesli nie
ma innej mozliwosci. Paste miso mozna dostac, pytanie tez bylo o paste.
Natomist nie widzialem jeszcze nigdy w naszym kraju bonito flakes, ani
nic takiego (poza hosi-shiitake, czyli suszonymi shiitake), natomiast
widzialem dashi w proszku, czyli instant. Jak sie nie ma co sie lubi...
Chodzilo mi wylacznie o dashi w proszku a nie o miso. Mam nadzieje, ze
wyjasnilem sprawe.
Pozdr.,
Shrek
|