Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.icm.edu.pl!not-for-mail
From: PatryCCCja <k...@s...TO_WYTNIJ.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: jarmuz - gdzie w w-wie?
Date: Mon, 02 Sep 2002 16:13:58 +0200
Organization: http://news.icm.edu.pl/
Lines: 80
Message-ID: <3...@s...TO_WYTNIJ.pl>
References: <3...@s...TO_WYTNIJ.pl>
<akt81d$900$00$1@news.t-online.com>
<3...@s...TO_WYTNIJ.pl>
<aktrh5$ffv$03$1@news.t-online.com>
NNTP-Posting-Host: nat.mikrus.pw.edu.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=iso-8859-2
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: sunsite.icm.edu.pl 1030975602 18990 194.29.137.68 (2 Sep 2002 14:06:42 GMT)
X-Complaints-To: a...@i...edu.pl
NNTP-Posting-Date: Mon, 2 Sep 2002 14:06:42 +0000 (UTC)
X-Accept-Language: pl,en
X-Mailer: Mozilla 4.79 [en] (Windows NT 5.0; U)
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:123286
Ukryj nagłówki
waldemar z domu wrote:
> Masz jakiś przepis na jarmuż?
jasne! wlasnego pomyslu w dodatku! :)
jarmuż z makaronem i tofu
http://puszkkka.spinacz.pl/przepis.php3?id=2143
"moj kolejny calkowicie wlasny przepis! :)
obmyslalam go kilka dni, kombinowalam, zastanawialam sie jakie przyprawy by
mi pasowaly... i w koncu wykombinowalam :) pysznosci!"
Informacje ogólne:
Rodzaj diety: wegańska
Kategoria: dania gorące
Skala trudności: *
Czas przygotowania: w sumie jakies 25-30 min.
Składniki:
jarmuż - jeden, dorodny
makaron - 150-250 g
tofu - 300g
oliwa
sos sojowy
sól i pieprz
ew. gałka muszkatałowa, olej sezamowy, kolendra
Przepis:
z jarmużu poobcinac liscie, umyc je starannie i pokroic lub porwac na
kawalki. kilka malutkich lisci zostawic do przybrania. reszte zalac na
kilka minut wrzatkiem - szybciej sie ugotuja.
wiekszosc wody odlac, zostawic tyle, zeby sie nie przypalalo, wlac oliwy,
dusic na malym ogniu 15 min.
w tym czasie ugotowac makaron, a tofu pokroic w kostke (o boku tak gdzies
1-1,5 cm) i sowicie skropic sosem sojowym, przemieszać.
po 15 minutach jarmuz powinien byc gotowy. wrzucamy do niego makaron i
tofu, doprawiamy. jesli chcemy pokombinowac ze smakiem dodac kminku lub
galki lub oleju sezamowego, ale z tym ostatnim uwazac, bo choc daje
rewelacyjny aromat, jest mocny i w zbyt duzej ilosci tylko popsuje smak.
jeszcze chwile gotujemy.
i gotowe! nakladamy na talerze, przyozdabiamy pozostawionymi liscmi i
smacznego! :)
w puszccce sa jeszcze inne przepisy, ktore z checia bym wyprobowala, ale
nie mam "materialu":
ciecierzyca z jarmuzem
http://puszkkka.spinacz.pl/przepis.php3?id=2199
BUDYŃ Z JARMUŻU
http://puszkkka.spinacz.pl/przepis.php3?id=442
szak z jarmuzem
http://puszkkka.spinacz.pl/przepis.php3?id=2182
surówka z jarmużu
http://puszkkka.spinacz.pl/przepis.php3?id=2179
jarmuż zasmażany
http://puszkkka.spinacz.pl/przepis.php3?id=1969
i jeszcze jeden link, do uczty wegetarianskiej. stad sie dowiedzialam co
sie z tym jarmuzem powinno robic. tyle ze dalej wymyslilam wlsna danie bo
nienawidze obierac ziemniakow ;P
http://uczta.vege.pl/index.html , odc. 35 , Jarmuż z ziemniakami Iszvary.
> Aha, jak dorwiesz drania, to polecam kupić od razu więcej i do zamrażarki.
> Znaczy oskubać łodygi (i je wywalić, bo twarde i gorzkie), liście porwać na
> szpinakoformne kawałki. No i zblanszować, może trochę dłużej podgotować,
> aby się skurczył. Kilogram poskubanych liści wypełnia w stanie surowym
> średnią reklamówkę, po zagotowaniu mieści się w moim dużym (1.2l)
> tupper-box.
> To zamrożenie też mu dobrze robi.
super, mam nadzieje ze mi sie uda do wyprobuje :)
pozdr.
pat
--
vege.pl http://www.vege.pl
PuszKKKa http://puszkkka.spinacz.pl
SPINACZ http://www.spinacz.pl/
|