Data: 2002-09-02 14:13:58
Temat: Re: jarmuz - gdzie w w-wie?
Od: PatryCCCja <k...@s...TO_WYTNIJ.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
waldemar z domu wrote:
> Masz jakiś przepis na jarmuż?
jasne! wlasnego pomyslu w dodatku! :)
jarmuż z makaronem i tofu
http://puszkkka.spinacz.pl/przepis.php3?id=2143
"moj kolejny calkowicie wlasny przepis! :)
obmyslalam go kilka dni, kombinowalam, zastanawialam sie jakie przyprawy by
mi pasowaly... i w koncu wykombinowalam :) pysznosci!"
Informacje ogólne:
Rodzaj diety: wegańska
Kategoria: dania gorące
Skala trudności: *
Czas przygotowania: w sumie jakies 25-30 min.
Składniki:
jarmuż - jeden, dorodny
makaron - 150-250 g
tofu - 300g
oliwa
sos sojowy
sól i pieprz
ew. gałka muszkatałowa, olej sezamowy, kolendra
Przepis:
z jarmużu poobcinac liscie, umyc je starannie i pokroic lub porwac na
kawalki. kilka malutkich lisci zostawic do przybrania. reszte zalac na
kilka minut wrzatkiem - szybciej sie ugotuja.
wiekszosc wody odlac, zostawic tyle, zeby sie nie przypalalo, wlac oliwy,
dusic na malym ogniu 15 min.
w tym czasie ugotowac makaron, a tofu pokroic w kostke (o boku tak gdzies
1-1,5 cm) i sowicie skropic sosem sojowym, przemieszać.
po 15 minutach jarmuz powinien byc gotowy. wrzucamy do niego makaron i
tofu, doprawiamy. jesli chcemy pokombinowac ze smakiem dodac kminku lub
galki lub oleju sezamowego, ale z tym ostatnim uwazac, bo choc daje
rewelacyjny aromat, jest mocny i w zbyt duzej ilosci tylko popsuje smak.
jeszcze chwile gotujemy.
i gotowe! nakladamy na talerze, przyozdabiamy pozostawionymi liscmi i
smacznego! :)
w puszccce sa jeszcze inne przepisy, ktore z checia bym wyprobowala, ale
nie mam "materialu":
ciecierzyca z jarmuzem
http://puszkkka.spinacz.pl/przepis.php3?id=2199
BUDYŃ Z JARMUŻU
http://puszkkka.spinacz.pl/przepis.php3?id=442
szak z jarmuzem
http://puszkkka.spinacz.pl/przepis.php3?id=2182
surówka z jarmużu
http://puszkkka.spinacz.pl/przepis.php3?id=2179
jarmuż zasmażany
http://puszkkka.spinacz.pl/przepis.php3?id=1969
i jeszcze jeden link, do uczty wegetarianskiej. stad sie dowiedzialam co
sie z tym jarmuzem powinno robic. tyle ze dalej wymyslilam wlsna danie bo
nienawidze obierac ziemniakow ;P
http://uczta.vege.pl/index.html , odc. 35 , Jarmuż z ziemniakami Iszvary.
> Aha, jak dorwiesz drania, to polecam kupić od razu więcej i do zamrażarki.
> Znaczy oskubać łodygi (i je wywalić, bo twarde i gorzkie), liście porwać na
> szpinakoformne kawałki. No i zblanszować, może trochę dłużej podgotować,
> aby się skurczył. Kilogram poskubanych liści wypełnia w stanie surowym
> średnią reklamówkę, po zagotowaniu mieści się w moim dużym (1.2l)
> tupper-box.
> To zamrożenie też mu dobrze robi.
super, mam nadzieje ze mi sie uda do wyprobuje :)
pozdr.
pat
--
vege.pl http://www.vege.pl
PuszKKKa http://puszkkka.spinacz.pl
SPINACZ http://www.spinacz.pl/
|