Data: 2003-02-24 21:08:08
Temat: Re: jedzenie chleba razowego
Od: "domańczak" <d...@p...onet.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "Ania" <g...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:b3dhin$2f7$1@news.onet.pl...
> Witam wszystkich serdecznie ostatnio uslyszalam, ze chleb razowy nie
powinno sie jesc caly czas i tylko razowy. Powinno sie urozmaicac pieczywem
bialym. Nie wiem dlaczego
Zawarte w pieczywie razowym zwiazki, np. kwas fitynowy, taniny i substancje
hamujące działanie enzymów trawiennych, blokuja wchłanianie w przewodzie
pokarmowym białka wapnia itd (?). Dlatego nalezy jesć rózne gatunki pieczywa
(...), a na kolacje razowiec, który pomoze w trawieniu".
Tak to sobie kiedys zapisałam z gazety :-)
I to jeszcze jest ciekawe:
"Naukowcy odkryli, ze nadmiar białej maki w diecie sprzyja rozwojowi
krótkowzrocznosci. Dzieje sie tak dlatego, ze szybko trawione białe pieczywo
zalewa organizm dużą iloscią cukrów, które podnosza poziom insuliny w
organizmie. To z kolei powoduje zaburzenia w prawidłowym rozwoju gałki
ocznej, która zanadto sie wydłuza".
Pozdrawiam
Ania
|