Data: 2002-02-27 10:08:12
Temat: Re: jogurt
Od: Maciej <b...@e...net.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Maciej napisał(a):
> tomek napisał(a):
>
> > Czy ktoś z Was zna sposób na jogurt robiony w domu?
> > Jeśli tak to jak go robicie; proporcje i tak dalej.
> > Z góry bardzo dziękuję.
> >
> > Pozdrawiam Tomek
>
> Przepis sprawdzony , ale z krzaczkami ;)
> 2l mleka 3,2%, 1/2szkl naturalnego jogurtu
> Zagotowac mleko i schłodzić je do temperatury okoio 45C. Zmieszać
> jogurt ze szklanką cieplego mleka i wlać z powrotem do garnka.
> Wymieszać, przykryć pokrywką i odstawić w ciepłe miejsce. Bakterie
> jogurtowe potrzebują kilku godzin w cieple i spokoju, aby się rozmnożyć
> i zamienić mleko w jogurt. Owinac garnek ręcznikiem i postawić kolo
> zródla ciepla. Nie ruszać garnka.
> Najlepiej jest ustawić garnek na noc. Gotowy jogurt trzymać w
> lodówce, by nie skwaśniał. Jest dobry przez 4-5 dni.
>
> Przepis zaczerpniety z jakies ksiazki wegetarianskie, ktora tak w ogole
> to mozna sciagnac ze strony www.gazeta.pl ...
> Smacznego
Ale synchronizacja! Nawet przepis ten sam
|