Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!news.onet.pl!news.nask.pl!news.nask.
org.pl!news.uni-stuttgart.de!news.belwue.de!news.tiscali.de!tiscali!newsfeed1.i
p.tiscali.net!proxad.net!feeder1-2.proxad.net!64.233.178.134.MISMATCH!postnews.
google.com!o3g2000hsb.googlegroups.com!not-for-mail
From: Romer <f...@i...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: jogurt domowy (probiotyczny)
Date: Tue, 13 Nov 2007 03:37:14 -0800
Organization: http://groups.google.com
Lines: 74
Message-ID: <1...@o...googlegroups.com>
References: <fhah8v$ph0$1@inews.gazeta.pl>
NNTP-Posting-Host: 194.60.106.5
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: quoted-printable
X-Trace: posting.google.com 1194953834 17942 127.0.0.1 (13 Nov 2007 11:37:14 GMT)
X-Complaints-To: g...@g...com
NNTP-Posting-Date: Tue, 13 Nov 2007 11:37:14 +0000 (UTC)
In-Reply-To: <fhah8v$ph0$1@inews.gazeta.pl>
User-Agent: G2/1.0
X-HTTP-UserAgent: Mozilla/4.0 (compatible; MSIE 6.0; Windows NT 5.1; SV1; Mozilla/4.0
(compatible; MSIE 6.0; Windows NT 5.1; SV1) ; .NET CLR
1.1.4322),gzip(gfe),gzip(gfe)
X-HTTP-Via: 1.1 mieszko.pl.u4230.unilever.com:8080 (squid/2.5.STABLE3)
Complaints-To: g...@g...com
Injection-Info: o3g2000hsb.googlegroups.com; posting-host=194.60.106.5;
posting-account=ps2QrAMAAAA6_jCuRt2JEIpn5Otqf_w0
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:305634
Ukryj nagłówki
"Tess" <c...@p...fm> wrote:
> Od jakiegoś czasu robię jogurt w domu przy pomocy bakterii dostępnych w
> sprzedaży internetowej. Nie mam zastrzeżeń co do walorów smakowych i
> konsystencji, bo wychodzi smaczny i co wazne - nie ma w nim żadnych
> konserwantów, barwników etc. Ale zastanawiam się ile prawdy jest w tym, ze
> zawiera ileś tam milionów probiotycznych bakterii mających cudowny wpływ na
> mój organizm? Gdzie mogłabym to zweryfikować? Czy można gdzieś przebadać
> próbki żywności tak po prostu?
> (Wiem, że jogurt można zrobic też o wiele prościej dodając do mleka zwykłego
> jogurtu, ale w ten sposób nie uzyskam probiotycznego, a na takim mi zależy)
HEY
Postaram sie pomoc.
Zywnosc mozesz przebadac w wojewodzkiej stacji sanitarno -
epidemioogicznej lub w prywatnych labolatorich oczywiscie za
odpowiednia oplata w obu przypadkach.
Wspomnialas ze kupujesz bakterie aby robic jogurt i wychodzi smaczny i
bez kons. oraz barwnikiow i to w zasadzie wszystko co osiagniesz.
Jesli na preparacie ktory kupujesz podane jest ze otryzmasz jogurt
probiotyczny to jest to nieprawda!!.
1* Bakterie jogurtowe to nie bakterie probiotyczne. Pierwsze sluza do
wyprodukowania jogurtu jako produktu spozywczego, raczej nieobecne juz
w gotowych jogurcie na polce w sklepie gdyz produkt jest termizowany.
Te drugie tzw probiotyczne "dodaje sie do jogurtu" aby uczynic go
probiotycznym.
2* Na swiecie jest tylko 20 opatentowanych (z nadanym numerem)
szczepow bakteri probiotycznych O UDOWODNIONYCH wlasciwosciach
leczniczych, wspomagajacych prace organizmu i tylko te szczepy moga
sie nazywac PROBIOTYCZNYMI.
3* Ich wlascicielami sa duze koncerny lub instytucje ktore je odkryly
a raczej zaplacialy za badania dokumentujace ich wlasciwosci. Jednym z
takich szczezpow jest w Actimelu - wlasciciel DANON.
4* Jedyna mozliwoscia produkcji tych szczepow jest zakup licencji od
koncernu, narazie nikt sie nie chce dzielic.
5* Wyprodukowanie produktu ze szczepami probiotycznymi nie jest
proste. One nie chca "rosnac" od tak sobie dlatego istnieje kilka
skomplikowanych technik pozwalajacych na wyprodukowanie takiego
produktu.
6* Aby produkt mial wlasciwosci probiotyczne musi zawierac 10 do 8
j.t.k w 1 g produktu - NIE DO OSIAGNIECIA W DOMU.
7* Owszem opatentowane szczepy pochodza z rodziny Bifidobacterium lub
Lactobacilus i tak tez producenci deklaruja "Jogurt zawiera bakterie
probiotyczne z rodziny Bifidobacterium i Lactobacilus" moze twoj
preparat do jogurtu tez ma taki dopisek ale to tylko RODZINA tysiecy
czy milionow szczepow. A czy wsrod nich jest ten jeden jedyny
opatentowany o udowodnionych wlasciwosciach o stezeniu leczniczym 10
do 8 j.t.k TEGO NIKT NIE WIE i nikt nie zbada.
Unia E. przygotowywuje nowelizacje prawa i po jej wprowadzeniu zostana
na naszym ryku moze ze dwa produkty probiotyczbe.
Ale i tak fajna zabawa z dodmowym jogurtem.
Smaczengo
Romer
|