Data: 2007-11-13 11:37:14
Temat: Re: jogurt domowy (probiotyczny)
Od: Romer <f...@i...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
"Tess" <c...@p...fm> wrote:
> Od jakiegoś czasu robię jogurt w domu przy pomocy bakterii dostępnych w
> sprzedaży internetowej. Nie mam zastrzeżeń co do walorów smakowych i
> konsystencji, bo wychodzi smaczny i co wazne - nie ma w nim żadnych
> konserwantów, barwników etc. Ale zastanawiam się ile prawdy jest w tym, ze
> zawiera ileś tam milionów probiotycznych bakterii mających cudowny wpływ na
> mój organizm? Gdzie mogłabym to zweryfikować? Czy można gdzieś przebadać
> próbki żywności tak po prostu?
> (Wiem, że jogurt można zrobic też o wiele prościej dodając do mleka zwykłego
> jogurtu, ale w ten sposób nie uzyskam probiotycznego, a na takim mi zależy)
HEY
Postaram sie pomoc.
Zywnosc mozesz przebadac w wojewodzkiej stacji sanitarno -
epidemioogicznej lub w prywatnych labolatorich oczywiscie za
odpowiednia oplata w obu przypadkach.
Wspomnialas ze kupujesz bakterie aby robic jogurt i wychodzi smaczny i
bez kons. oraz barwnikiow i to w zasadzie wszystko co osiagniesz.
Jesli na preparacie ktory kupujesz podane jest ze otryzmasz jogurt
probiotyczny to jest to nieprawda!!.
1* Bakterie jogurtowe to nie bakterie probiotyczne. Pierwsze sluza do
wyprodukowania jogurtu jako produktu spozywczego, raczej nieobecne juz
w gotowych jogurcie na polce w sklepie gdyz produkt jest termizowany.
Te drugie tzw probiotyczne "dodaje sie do jogurtu" aby uczynic go
probiotycznym.
2* Na swiecie jest tylko 20 opatentowanych (z nadanym numerem)
szczepow bakteri probiotycznych O UDOWODNIONYCH wlasciwosciach
leczniczych, wspomagajacych prace organizmu i tylko te szczepy moga
sie nazywac PROBIOTYCZNYMI.
3* Ich wlascicielami sa duze koncerny lub instytucje ktore je odkryly
a raczej zaplacialy za badania dokumentujace ich wlasciwosci. Jednym z
takich szczezpow jest w Actimelu - wlasciciel DANON.
4* Jedyna mozliwoscia produkcji tych szczepow jest zakup licencji od
koncernu, narazie nikt sie nie chce dzielic.
5* Wyprodukowanie produktu ze szczepami probiotycznymi nie jest
proste. One nie chca "rosnac" od tak sobie dlatego istnieje kilka
skomplikowanych technik pozwalajacych na wyprodukowanie takiego
produktu.
6* Aby produkt mial wlasciwosci probiotyczne musi zawierac 10 do 8
j.t.k w 1 g produktu - NIE DO OSIAGNIECIA W DOMU.
7* Owszem opatentowane szczepy pochodza z rodziny Bifidobacterium lub
Lactobacilus i tak tez producenci deklaruja "Jogurt zawiera bakterie
probiotyczne z rodziny Bifidobacterium i Lactobacilus" moze twoj
preparat do jogurtu tez ma taki dopisek ale to tylko RODZINA tysiecy
czy milionow szczepow. A czy wsrod nich jest ten jeden jedyny
opatentowany o udowodnionych wlasciwosciach o stezeniu leczniczym 10
do 8 j.t.k TEGO NIKT NIE WIE i nikt nie zbada.
Unia E. przygotowywuje nowelizacje prawa i po jej wprowadzeniu zostana
na naszym ryku moze ze dwa produkty probiotyczbe.
Ale i tak fajna zabawa z dodmowym jogurtem.
Smaczengo
Romer
|