Data: 2004-05-07 12:51:56
Temat: Re: jogurtowiec-zrobilam
Od: z...@o...pl (Monika Zarczuk)
Pokaż wszystkie nagłówki
Nieeeeeeeeeeeee
Pomylka!!!!!!!
Nie ten przepis. To przez ten deszcz. Oto dobry!
Składniki
0,5 l jogurtu naturalnego
2 serki homogenizowane waniliowe po 250 g każdy
3/4 szklanki cukru pudru
2 łyżki żelatyny + 2 łyżeczki
puszka brzoskwiń
galaretka brzoskwiniowa albo o smaku owoców tropikalnych
paczka biszkoptów
0,5 szklanki mleka
50 ml wódki albo malibu
0,5 szklanki wody do rozpuszczenia żelatyny
Przepis
Dno tortownicy wyłożyć równomiernie biszkoptami nasączonymi mlekiem z
alkoholem.
Jogurt połączyć z serkami waniliowymi i cukrem. 4 połowki brzoskwiń
zostawić do dekoracji, resztę pokroić w kostkę i dodać do masy
jogurtowej. Wlać przestudzoną żelatynę. Najlepiej używać żelatyny,
która nie wymaga gotowania, tylko rozpuszczenia w gorącej wodzie.
Masę dokładnie wymieszać i przelać do szczelnej tortownicy o średnicy około
30 cm. Formę wstawić do lodówki.
W czasie, gdy masa będzie tężała, rozpuścić galaretkę w gorącej
wodzie. Dodać do niej pozostały sok z brzoskwiń (powinno go być około
300 ml) wcześniej podgrzany i wymieszany z 2 łyżeczkami żelatyny.
Wyjąć tortownicę z lodówki. Udekorować dowolnie pokrojonymi
brzoskwiniami i zalać zimną galaretką. Całość odstawić ponownie do lodówki
na kilka godzin.
Deser, dzięki jogurtowi jest bardzo lekki. Nie wymaga dodawania jajek, masła
ani śmietany.
Jeżeli przygotowuje się brzoskwiniowiec dla dzieci, należy oczywiście
zrezygnować z alkoholu do nasączania biszkoptów. Smacznego.
--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia
|