Data: 2006-03-22 18:20:59
Temat: Re: kaczka
Od: "Marek W." <U...@U...o.cUz.t.aU.UnosUpamU.UonUetU.UplU>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "maf" <m...@n...alpha.pl> napisał w wiadomości
news:dvs24e$md8$1@atlantis.news.tpi.pl...
>
> Użytkownik "Marek W."
> <U...@U...o.cUz.t.aU.UnosUpamU.UonUetU
.UplU> napisał w
> wiadomości news:dvruff$kih$1@news.lublin.pl...
> >
> > Żeby czernine zrobic to potrzebna jest kaczka zywa...a teraz to
> ewentualnie
> > swinska krew potrzebna jest...
> Ze swinskiej to raczej nie slyszalem, zeby sie robilo czernine. U mnie w
> sklepie sa kaczki mrozone i krew od kaczki. Na rynku tez mozna dostac
krew.
> > nalezy ugotowac taki rosół z kaczki ze szczególnym uwzglednieniem
podrobów
> > (wątroba serce) łapek..jak sie mieso ugotuje to trzeba je wyjac..a do
zupy
> > dodać kwasne jabłko lub wisnie moga byc mrozone lub sliwki z octu ..tak
> zeby
> > zupa miała smak kwaskowo winny..pare rodzynek też nie szkodzi...zaprawić
> > krwią..i dodać duuuzo majeranku...podawać z kładzionymi kluskamu
> > ziemniaczanymi
> >
> Tak, rosol z kaczki, i suszone owoce, jabko, gruszke, sliwke. /z gruszkami
> suszonymi to najwiekszy problem/ Mozna zrezygnowac z pieczonej kaczki i
> pokroic drobno mieso do zupy. Czernina musi byc slodko- kwasna, wiec mimo
> tych owocow trzeba dodac troche cukru. I gesta, ja robie zaklepke z krwi
> /oczywiscie z octem/ smietana 30 i troszke maki.
> Pozdr
> maf
>
>
Ja bez smietany...tylko maka co najwyzej :)
Marek
|