Data: 2006-03-22 17:46:16
Temat: Re: kaczka
Od: "maf" <m...@n...alpha.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "Marek W."
<U...@U...o.cUz.t.aU.UnosUpamU.UonUetU
.UplU> napisał w
wiadomości news:dvruff$kih$1@news.lublin.pl...
>
> Żeby czernine zrobic to potrzebna jest kaczka zywa...a teraz to
ewentualnie
> swinska krew potrzebna jest...
Ze swinskiej to raczej nie slyszalem, zeby sie robilo czernine. U mnie w
sklepie sa kaczki mrozone i krew od kaczki. Na rynku tez mozna dostac krew.
> nalezy ugotowac taki rosół z kaczki ze szczególnym uwzglednieniem podrobów
> (wątroba serce) łapek..jak sie mieso ugotuje to trzeba je wyjac..a do zupy
> dodać kwasne jabłko lub wisnie moga byc mrozone lub sliwki z octu ..tak
zeby
> zupa miała smak kwaskowo winny..pare rodzynek też nie szkodzi...zaprawić
> krwią..i dodać duuuzo majeranku...podawać z kładzionymi kluskamu
> ziemniaczanymi
>
Tak, rosol z kaczki, i suszone owoce, jabko, gruszke, sliwke. /z gruszkami
suszonymi to najwiekszy problem/ Mozna zrezygnowac z pieczonej kaczki i
pokroic drobno mieso do zupy. Czernina musi byc slodko- kwasna, wiec mimo
tych owocow trzeba dodac troche cukru. I gesta, ja robie zaklepke z krwi
/oczywiscie z octem/ smietana 30 i troszke maki.
Pozdr
maf
|