Data: 2006-03-22 16:36:26
Temat: Re: kaczka
Od: "Marek W." <U...@U...o.cUz.t.aU.UnosUpamU.UonUetU.UplU>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "maf" <m...@n...alpha.pl> napisał w wiadomości
news:dvrprn$fd3$1@atlantis.news.tpi.pl...
>
> Użytkownik "KRUK ANDRZEJ" <k...@p...tp.pl> napisał w wiadomości
> news:dvrk4h$jsc$1@atlantis.news.tpi.pl...
> > mam dorodną kaczkę co mogę z niej zrobić? Podajcie jakiś fajny przepis.
> >
> Witam
> Ja lubie tradycyjnie, pieczona, nadziewana jablkami, do tego kapusta
> czerwona i poznanskie pyzy drozdzowe. Jeszcze przydalaby sie czernina
> /niektorzy mowia czarnina/.
Żeby czernine zrobic to potrzebna jest kaczka zywa...a teraz to ewentualnie
swinska krew potrzebna jest...i w czasie spuszczania nalezy dodac do niej
octu i soli zeby sie nie zwarzyła...potrm mozna krew przechowywac dośc długo
w zamrażarce tak ze starczy na kilka zupek...a dalej to :
nalezy ugotowac taki rosół z kaczki ze szczególnym uwzglednieniem podrobów
(wątroba serce) łapek..jak sie mieso ugotuje to trzeba je wyjac..a do zupy
dodać kwasne jabłko lub wisnie moga byc mrozone lub sliwki z octu ..tak zeby
zupa miała smak kwaskowo winny..pare rodzynek też nie szkodzi...zaprawić
krwią..i dodać duuuzo majeranku...podawać z kładzionymi kluskamu
ziemniaczanymi
Smacznego
Marek
|