Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!news.onet.pl!lublin.pl!news.lublin.p
l!not-for-mail
From: "Marek W." <U...@U...o.cUz.t.aU.UnosUpamU.UonUetU.UplU>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: kaczka
Date: Wed, 22 Mar 2006 17:36:26 +0100
Organization: lubman
Lines: 31
Message-ID: <dvruff$kih$1@news.lublin.pl>
References: <dvrk4h$jsc$1@atlantis.news.tpi.pl> <dvrprn$fd3$1@atlantis.news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: 212.182.111.231
X-Trace: news.lublin.pl 1143045423 21073 212.182.111.231 (22 Mar 2006 16:37:03 GMT)
X-Complaints-To: a...@n...lublin.pl
NNTP-Posting-Date: Wed, 22 Mar 2006 16:37:03 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2800.1437
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2800.1441
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:263701
Ukryj nagłówki
Użytkownik "maf" <m...@n...alpha.pl> napisał w wiadomości
news:dvrprn$fd3$1@atlantis.news.tpi.pl...
>
> Użytkownik "KRUK ANDRZEJ" <k...@p...tp.pl> napisał w wiadomości
> news:dvrk4h$jsc$1@atlantis.news.tpi.pl...
> > mam dorodną kaczkę co mogę z niej zrobić? Podajcie jakiś fajny przepis.
> >
> Witam
> Ja lubie tradycyjnie, pieczona, nadziewana jablkami, do tego kapusta
> czerwona i poznanskie pyzy drozdzowe. Jeszcze przydalaby sie czernina
> /niektorzy mowia czarnina/.
Żeby czernine zrobic to potrzebna jest kaczka zywa...a teraz to ewentualnie
swinska krew potrzebna jest...i w czasie spuszczania nalezy dodac do niej
octu i soli zeby sie nie zwarzyła...potrm mozna krew przechowywac dośc długo
w zamrażarce tak ze starczy na kilka zupek...a dalej to :
nalezy ugotowac taki rosół z kaczki ze szczególnym uwzglednieniem podrobów
(wątroba serce) łapek..jak sie mieso ugotuje to trzeba je wyjac..a do zupy
dodać kwasne jabłko lub wisnie moga byc mrozone lub sliwki z octu ..tak zeby
zupa miała smak kwaskowo winny..pare rodzynek też nie szkodzi...zaprawić
krwią..i dodać duuuzo majeranku...podawać z kładzionymi kluskamu
ziemniaczanymi
Smacznego
Marek
|