« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2006-03-22 13:40:10
Temat: kaczkamam dorodną kaczkę co mogę z niej zrobić? Podajcie jakiś fajny przepis.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2006-03-22 14:40:29
Temat: Re: kaczka> mam dorodną kaczkę co mogę z niej zrobić? Podajcie jakiś fajny przepis.
no, no, bo sie prokurator zajmie ;-)
pozdrawiam WM
PS.
upiec z jablkami, ale ciiii bo sie wyda
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2006-03-22 15:07:45
Temat: Re: kaczka
KRUK ANDRZEJ napisał(a):
> mam dorodną kaczkę co mogę z niej zrobić? Podajcie jakiś fajny przepis.
Kaczka w sosie ananasowym
1 szt. kaczki
olej kukurydziany 1 łyżka
1/8 l soku ananasowego
1/4 l wina czerwonego
sól, biały pieprz, sok z 1/2 cytryny, mąka ziemniaczana, otarta
skóra pomarańczy, sok z tej pomarańczy, pokrojony w drobną kostkę
ananas (4 łyżki).
Piekarnik do 200 stopni C, kaczkę na 4 porcje, olej i do brytfanny.
Sok ananasowy wymieszać z winem, solą, pieprzem i sokiem cytrynowym.
Tym wszystkim zalać kaczkę w kawałkach. Brytfanne wstawić na drugi
poziom piekarnika od dołu i piec 40 min. Podczas pieczenia polewać
mięso sosem z brytfanny.
Sos: mąkę ziemniaczaną wymieszać z sokiem pomarańczowym,
połączyć z tłuszczem zdjętym z sosu w brytfannie, dolać 1/8 l
wody i podgrzewać, aż zacznie gęstnieć. Dodać pokrojony ananas,
skórkę pomarańczową i połączyć z sosem w brytfannie.
Smacznego Janusz
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
4. Data: 2006-03-22 15:12:34
Temat: Re: kaczkaUżytkownik "KRUK ANDRZEJ" <k...@p...tp.pl> napisał w wiadomości
news:dvrk4h$jsc$1@atlantis.news.tpi.pl...
> mam dorodną kaczkę co mogę z niej zrobić? Podajcie jakiś fajny przepis.
W związku z linczem (post poniżej) proponuję wypuścić ptaka na wolność bo
jeszcze się towarzystwo przyjaciół zwierząt przy.... czepi....
Pozdro
Kri$P
--
**** Usuń co zbędne z adresu ****
pologk[MaUpa]wp(kropka)pl
=========================
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
5. Data: 2006-03-22 15:22:06
Temat: Re: kaczkaKRUK ANDRZEJ napisał:
> mam dorodną kaczkę co mogę z niej zrobić? Podajcie jakiś fajny przepis.
..a miało nie być o polityce...
MSPANC
--
PWZ
Śmiech jest silniejszy niż dobre maniery.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
6. Data: 2006-03-22 15:25:00
Temat: Re: kaczka
Użytkownik "KRUK ANDRZEJ" <k...@p...tp.pl> napisał w wiadomości
news:dvrk4h$jsc$1@atlantis.news.tpi.pl...
> mam dorodną kaczkę co mogę z niej zrobić? Podajcie jakiś fajny przepis.
>
Witam
Ja lubie tradycyjnie, pieczona, nadziewana jablkami, do tego kapusta
czerwona i poznanskie pyzy drozdzowe. Jeszcze przydalaby sie czernina
/niektorzy mowia czarnina/.
Mozesz jeszcze zrobic kaczke nadziewana /to dosyc trudne jest, ja nie
probowalem/ lub kaczka w pomaranczach, smaczna, szczegolnie sos. Te dwa
przepisy i fotki znajdziesz tutaj
http://www.optymal-btw.aktis.i.p.pl/przepisy.html
Pozdrawiam
maf
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
7. Data: 2006-03-22 15:58:40
Temat: Re: kaczka
Użytkownik "KRUK ANDRZEJ" <k...@p...tp.pl> napisał w wiadomości
news:dvrk4h$jsc$1@atlantis.news.tpi.pl...
> mam dorodną kaczkę co mogę z niej zrobić?
prezydenta
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
8. Data: 2006-03-22 16:36:26
Temat: Re: kaczka
Użytkownik "maf" <m...@n...alpha.pl> napisał w wiadomości
news:dvrprn$fd3$1@atlantis.news.tpi.pl...
>
> Użytkownik "KRUK ANDRZEJ" <k...@p...tp.pl> napisał w wiadomości
> news:dvrk4h$jsc$1@atlantis.news.tpi.pl...
> > mam dorodną kaczkę co mogę z niej zrobić? Podajcie jakiś fajny przepis.
> >
> Witam
> Ja lubie tradycyjnie, pieczona, nadziewana jablkami, do tego kapusta
> czerwona i poznanskie pyzy drozdzowe. Jeszcze przydalaby sie czernina
> /niektorzy mowia czarnina/.
Żeby czernine zrobic to potrzebna jest kaczka zywa...a teraz to ewentualnie
swinska krew potrzebna jest...i w czasie spuszczania nalezy dodac do niej
octu i soli zeby sie nie zwarzyła...potrm mozna krew przechowywac dośc długo
w zamrażarce tak ze starczy na kilka zupek...a dalej to :
nalezy ugotowac taki rosół z kaczki ze szczególnym uwzglednieniem podrobów
(wątroba serce) łapek..jak sie mieso ugotuje to trzeba je wyjac..a do zupy
dodać kwasne jabłko lub wisnie moga byc mrozone lub sliwki z octu ..tak zeby
zupa miała smak kwaskowo winny..pare rodzynek też nie szkodzi...zaprawić
krwią..i dodać duuuzo majeranku...podawać z kładzionymi kluskamu
ziemniaczanymi
Smacznego
Marek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
9. Data: 2006-03-22 17:46:16
Temat: Re: kaczka
Użytkownik "Marek W."
<U...@U...o.cUz.t.aU.UnosUpamU.UonUetU
.UplU> napisał w
wiadomości news:dvruff$kih$1@news.lublin.pl...
>
> Żeby czernine zrobic to potrzebna jest kaczka zywa...a teraz to
ewentualnie
> swinska krew potrzebna jest...
Ze swinskiej to raczej nie slyszalem, zeby sie robilo czernine. U mnie w
sklepie sa kaczki mrozone i krew od kaczki. Na rynku tez mozna dostac krew.
> nalezy ugotowac taki rosół z kaczki ze szczególnym uwzglednieniem podrobów
> (wątroba serce) łapek..jak sie mieso ugotuje to trzeba je wyjac..a do zupy
> dodać kwasne jabłko lub wisnie moga byc mrozone lub sliwki z octu ..tak
zeby
> zupa miała smak kwaskowo winny..pare rodzynek też nie szkodzi...zaprawić
> krwią..i dodać duuuzo majeranku...podawać z kładzionymi kluskamu
> ziemniaczanymi
>
Tak, rosol z kaczki, i suszone owoce, jabko, gruszke, sliwke. /z gruszkami
suszonymi to najwiekszy problem/ Mozna zrezygnowac z pieczonej kaczki i
pokroic drobno mieso do zupy. Czernina musi byc slodko- kwasna, wiec mimo
tych owocow trzeba dodac troche cukru. I gesta, ja robie zaklepke z krwi
/oczywiscie z octem/ smietana 30 i troszke maki.
Pozdr
maf
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
10. Data: 2006-03-22 18:20:59
Temat: Re: kaczka
Użytkownik "maf" <m...@n...alpha.pl> napisał w wiadomości
news:dvs24e$md8$1@atlantis.news.tpi.pl...
>
> Użytkownik "Marek W."
> <U...@U...o.cUz.t.aU.UnosUpamU.UonUetU
.UplU> napisał w
> wiadomości news:dvruff$kih$1@news.lublin.pl...
> >
> > Żeby czernine zrobic to potrzebna jest kaczka zywa...a teraz to
> ewentualnie
> > swinska krew potrzebna jest...
> Ze swinskiej to raczej nie slyszalem, zeby sie robilo czernine. U mnie w
> sklepie sa kaczki mrozone i krew od kaczki. Na rynku tez mozna dostac
krew.
> > nalezy ugotowac taki rosół z kaczki ze szczególnym uwzglednieniem
podrobów
> > (wątroba serce) łapek..jak sie mieso ugotuje to trzeba je wyjac..a do
zupy
> > dodać kwasne jabłko lub wisnie moga byc mrozone lub sliwki z octu ..tak
> zeby
> > zupa miała smak kwaskowo winny..pare rodzynek też nie szkodzi...zaprawić
> > krwią..i dodać duuuzo majeranku...podawać z kładzionymi kluskamu
> > ziemniaczanymi
> >
> Tak, rosol z kaczki, i suszone owoce, jabko, gruszke, sliwke. /z gruszkami
> suszonymi to najwiekszy problem/ Mozna zrezygnowac z pieczonej kaczki i
> pokroic drobno mieso do zupy. Czernina musi byc slodko- kwasna, wiec mimo
> tych owocow trzeba dodac troche cukru. I gesta, ja robie zaklepke z krwi
> /oczywiscie z octem/ smietana 30 i troszke maki.
> Pozdr
> maf
>
>
Ja bez smietany...tylko maka co najwyzej :)
Marek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |