Path: news-archive.icm.edu.pl!news.gazeta.pl!not-for-mail
From: "turecky " <t...@g...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: kaczka w...no wlasnie w czym?
Date: Fri, 30 Sep 2005 13:01:28 +0000 (UTC)
Organization: "Portal Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl"
Lines: 31
Message-ID: <dhjcv8$slr$1@inews.gazeta.pl>
References: <dhgans$68s$1@inews.gazeta.pl>
NNTP-Posting-Host: afp148.neoplus.adsl.tpnet.pl
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: inews.gazeta.pl 1128085288 29371 172.20.26.237 (30 Sep 2005 13:01:28 GMT)
X-Complaints-To: u...@a...pl
NNTP-Posting-Date: Fri, 30 Sep 2005 13:01:28 +0000 (UTC)
X-User: turecky
X-Forwarded-For: 172.20.6.162
X-Remote-IP: afp148.neoplus.adsl.tpnet.pl
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:248944
Ukryj nagłówki
Jgirl <j...@t...gazeta.pl.invalid> napisał(a):
> Witam.
> Luby wczoraj zabral sie z kims na polowanie i przytargal do domu...kaczke.
> Martwa, ale opierzona jeszcze, z dziobem i w ogole cala reszte miala jeszcze
> na miejscu. Po krotkiej przepychance [sam zes przywlokl to sam sobie ja
> skub, ja sie nie tkne, moge najwyzej potem ugotowac] i paru godzinach
> sporego wysilku [to jego pierwsza kaczka w zyciu :D] zwierzyna trafila do
> zamrazalnika. Posiedzi tam pare dni a potem... no wlasnie potem co. Z czym
> ta kaczke? Rosol z niej zrobic? Pieczen jakas? W calosci, w kawalkach. Duze
> to nie jest, kurczaki w sklepach daja wieksze. Pomozcie... :)
>
> Acha, kaczek chyba bedzie w dluzszym okresie czasu wiecej..
> Pozdrawiam,
> Jgirl
Jak kaczka dzika to trza najpierw w marynatę czerwonego wina, jarzyn, z
jałowcem, z pieprzem, z goździkiem (ale jeden, dwa - nie więcej).
Niech poleży ze 3 dni i w kamionkowym garnku w marynacie.
Potem ją osolić, popieprzyć, obłożyć paseczkami słoniny, obwiązać nicią
(czynność najlepiej dla dwojga) i piec 1,5 - 2h podlewając sosem własnym aż
będzie prawie miękka.
Po czym zdjąć nici, zdjąć słoninę i wstawić jeszcze na 15 minut na
zrumienienie skórki.
Zaprawić sos śmietaną i wydać.
Jak ktoś lubi sos bardziej kwaśny, można podlewać marynatą.
--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
|