Data: 2001-03-08 17:55:55
Temat: Re: kajmak
Od: w...@t...com.pl (Wladyslaw Los)
Pokaż wszystkie nagłówki
fghfgh <a...@p...onet.pl> wrote:
> Mam takie male pytanko do grupowiczow.
> W moim domu kajmak to zawsze byly wafle przekladane masa
> czekoladowa-generalnie zawsze na slodko.
Kajmak scisle biorac, to jest nazwa samej masy. Nie musi ona byc
czekoladowa, lecz jej podstawa jest poslodzone i zageszcone przez
odparowywanie mleko lub smietanka. Czekolada jest dodatkiem smakowym.
Mozna tez uzyc wanilii, kawy karmelu etc.
> Natomiast ostatnio zetknelam sie z ta nazwa w stosunku do twarogu. To
> bodajze potrawa jugoslowianska. Moze byc produkowany z sera owczego,
> krowiego badz koziego i ma ponoc bardzo specyficzny ostry posmaczek.
Jest to serbski ser owczy, dojrzewajacy.
Wladyslaw
|