Path: news-archive.icm.edu.pl!news.rmf.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news.onet.pl!new
sfeed.gazeta.pl!news.gazeta.pl!www.gazeta.pl!not-for-mail
From: "Jerzy Nowak" <w...@g...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: kapuśniak z grochem
Date: Wed, 15 Oct 2003 11:30:14 +0000 (UTC)
Organization: Portal Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl
Lines: 29
Message-ID: <bmjb45$5kd$1@inews.gazeta.pl>
References: <bmj9le$ad$1@inews.gazeta.pl>
NNTP-Posting-Host: 195.205.152.193
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: inews.gazeta.pl 1066217414 5773 172.20.26.237 (15 Oct 2003 11:30:14 GMT)
X-Complaints-To: u...@a...pl
NNTP-Posting-Date: Wed, 15 Oct 2003 11:30:14 +0000 (UTC)
X-User: wstrzasniety
X-Forwarded-For: unknown
X-Remote-IP: 195.205.152.193
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:176433
Ukryj nagłówki
madziek <t...@p...gazeta.pl> napisał(a):
> witam
>
> moja babcia robiła zupę coś jakby połączenie kapuśniaka z grochówką,
> niestety nie dysponuje przepisem,
> czy spotkaliście się z czymś takim? prośże o przepis
Skoro to babcia robiła to może któryś z tych przepisów ci podpasuje:
http://www.biznet1.com/cooking/silesian/470.htm
Slonskie jodlo :
Kwasna kapusta z grochem (stara receptura)
Przepis:
Kwasna kapuste ugotowac sama podlug powyzszego opisu;zamiast kartofli przyrzadzic do
niej groch w nastepujacy sposob:Z grochem postepuje sie tak samo
jak z zupa grochowa,tylko po odcedzeniu powinien sie z trocha wody i tluszczu calkiem
rozgotowac,przetrzec potem przez sito blaszane i zagotowac jeszcze
raz,dodawszy nieco soli.Przyrzadzajac go,trzeba usmazyc cebule w masle i oblac tym
groch.Jest to bardzo smaczne i pozywne zastapienie kartofli
Slonskie jodlo :
Kwasna kapusta z grochem (stara receptura)
Przepis:
Kwasna kapuste ugotowac sama podlug powyzszego opisu;zamiast kartofli przyrzadzic do
niej groch w nastepujacy sposob:Z grochem postepuje sie tak samo
jak z zupa grochowa,tylko po odcedzeniu powinien sie z trocha wody i tluszczu calkiem
rozgotowac,przetrzec potem przez sito blaszane i zagotowac jeszcze
raz,dodawszy nieco soli.Przyrzadzajac go,trzeba usmazyc cebule w masle i oblac tym
groch.Jest to bardzo smaczne i pozywne zastapienie kartofli
pozdr. Jerzy
--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
|