Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!warszawa.rmf.pl!news.tpi.pl!news.int
ernetia.pl!isdnet!howland.erols.net!newsfeed.skycache.com!Cidera!newsfeed.avtel
.net!not-for-mail
Message-ID: <3...@w...net>
From: Magdalena Bassett <m...@w...net>
Reply-To: m...@w...net
Organization: Bassett Design
X-Mailer: Mozilla 4.5 (Macintosh; I; PPC)
X-Accept-Language: en,pl
MIME-Version: 1.0
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: karczochy
References: <9c8tve$ahe$1@news.tpi.pl>
Content-Type: text/plain; charset=iso-8859-2
Content-Transfer-Encoding: 7bit
Lines: 32
Date: Thu, 26 Apr 2001 09:12:56 -0700
NNTP-Posting-Host: 207.71.218.53
X-Complaints-To: a...@n...com
X-Trace: newsfeed.avtel.net 988301574 207.71.218.53 (Thu, 26 Apr 2001 09:12:54 PDT)
NNTP-Posting-Date: Thu, 26 Apr 2001 09:12:54 PDT
X-Received-Date: Thu, 26 Apr 2001 09:12:55 PDT (newsfeed.avtel.net)
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:50422
Ukryj nagłówki
> z czym to mozna jesc.
> Jakies rady; przepisy??
Karchochy sa spokrewnione z ostem. Kwiat, ktory jemy przed
rozkwitnieciem, pozostawiony w naturze rozkwita przepieknie, fioletowo,
i mozna go zasuszyc w takiej formie.
Gotowane karczochy
Noge obciac rowno w "dnem" karczocha i wstawic kwiatem do gory w garnek
napelniony do polowy wysokosci karczocha woda. Dodac 2-3 plastry
cytryny, przykryc i gotowac okolo 30 minut, albo az lisc ze srodka
pociagniety palcami latwo sie obluzuje i wyjdzie.
Ugotowany mozna przeciac wzdluz na polowy, jesli duzy, i serwowac
kazdemu polowe na osobnych talerzach plus talerz na odpadki.
Sos mozna zrobic z czego sie ma w lodowce. Ja zwykle robie taki sos:
2 lyzki smietany
3-4 lyzki vinagrette
pol lyzeczki musztardy
sol, pieprz
kilka lyzek wody
Zmieszac, jesli za gesty, dodac troche wiecej wody. Sos powinien byc
dosc "cienki".
Maczac spod lisci w sosie, wkladac polowe liscia w usta, i przeciagnac
pomiedzy zacisnietymi zebami, zeby zeskrobac dolna polowe miazszu na
lisciu. Reszte liscia odrzucic.
Gdy dojdziemy do "serca" karchocha, ukaze sie tysiace malutkich wloskow.
Te nalezy sciac nozem i usunac, a pozostaly, gruby kawal serca umaczac w
sosie i jesc.
Zamiast sosu mozna podac roztopione maslo z odrobina soku cytrynowego.
Magdalena Bassett
|