Data: 2007-07-13 10:32:09
Temat: Re: karkówka wołowa z grilla
Od: Ikselka <i...@w...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Krystyna Chiger napisał(a):
> może i ligawa (nie próbowałam).
Ligawa jest moim ulubionym mięsem na "pieczeń duszoną". Trzeba ją tylko
albo zamarynować/zabejcować, albo po prostu stłuc dobrze (ja robię to
krawędzią masywnej drewnianej deski do krojenia - rozkład sił jest
optymalny), a potem duszę 3=4 godziny na minimalnym ogniu, z warzywami
jak na rosół plus nieco więcej cebuli i troszkę czosnku, uzupełniając
sos wodą. Potem zagęszczam ten sos mąką, ale delikatnie, żeby pozostał
lejący, cedzę go i voila!
PS. Mięso kroję w równiutkie centymetrowe plastry - pieknie wyglada na
półmisku. Do krojenia mam taki przyrząd - jakby podwójny wielozębny
widelec-szczypce, którym łapie się mięso i prowadząc nóż między zębami
szczypiec pięknie się kroi. Naprawde polecam ten wynalazek.
--
XL wiosenna :-)
****************************************************
*************
"Deja vu" - "Wszyscy jesteście w milicji? - Fantastyczny kraj!"
|