Data: 2001-11-09 12:24:52
Temat: Re: kartacze
Od: dwws <c...@z...dwws.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
in article 9sghit$8dl$...@n...tpi.pl, Margolka Sularczyk at
m...@p...bg.univ.gda.pl wrote on 09-11-2001 13:16:
> Przemek napisał(a) w wiadomości: <9sghdn$nn9$1@news.onet.pl>...
>> czy ktoś wie co to są kartacze lub coś takiego???
>
>
> Kartacze to wspaniale kluski, bodaj ziemniaczane, nadziewane miesem. Jak
> znajde przepis, to wklepie. Jadlam takie w Zezie w Sztynorcie... no pycha.
>
> Margolka Sularczyk + Toto (~15.03.2002)
>
> http://panda.bg.univ.gda.pl/~malgos
>
>
Dokladnie rzecz biorac sa to takie duzo wieksze pyzy formowane w ksztalt
cugar stad na Litwie zwane cepelinami a w niektorych regionach Polski
szczurami. Nadziwa sie to nie tylko miesiem. Dosc popularnym nadzieniem sa
grzyby. Podbnie jak pyzy dobrze czuja sie w sosie. Kartaczami czestowano
papieza podczas jego pobytu na Suwalszczyznie w opactwie na Wigrach, gdzie
jest dosc przyzwoita stolowko-restauracja. Danie uchodzi za regionalne
wlasnie tam
Czarek
|