Path: news-archive.icm.edu.pl!news.gazeta.pl!not-for-mail
From: Bożena <n...@g...com>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: kasza gryczana w zupie, jakie pszyprawy?
Date: Thu, 24 May 2012 21:14:57 +0200
Organization: "Portal Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl"
Lines: 40
Message-ID: <jpm1c8$sv9$1@inews.gazeta.pl>
References: <jplt76$hei$1@inews.gazeta.pl>
NNTP-Posting-Host: 89-78-38-15.dynamic.chello.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: inews.gazeta.pl 1337886920 29673 89.78.38.15 (24 May 2012 19:15:20 GMT)
X-Complaints-To: u...@a...pl
NNTP-Posting-Date: Thu, 24 May 2012 19:15:20 +0000 (UTC)
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2900.6157
X-Priority: 3
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2900.5931
X-User: newsowe-gazeta
X-MSMail-Priority: Normal
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:346307
Ukryj nagłówki
"Stokrotka" <o...@g...pl> wrote in message
news:jplt76$hei$1@inews.gazeta.pl...
| Muszę jeść kaszę gryczaną ze względu na jakąś witaminę.
| Palonej nie znoszę więc zostaje niepalona.
<...>
Z wypowiedzi wnioskuję, że nie lubisz kaszy gryczanej, ale musisz ją jeść i
szukasz sposobów na zamaskowanie jej smaku :)
Także nie znoszę palonej, ale w moim przypadku niepalona jest ok. Poza tym
palenie niszczy wiele witamin, więc niepalona jest zdrowsza. U mnie kasza
gryczana się sprawdza nie tylko w zupie, ale także np. w postaci placków lub
kotlecików, można ją też zapiec jako zapiekankę lub na jej bazie robić
sałatki, dawać jako farsz do gołąbków, nadziewać paszteciki, mięso czy
pieczarki, łączyć z rybą, a nawet piec ciastka. No i oczywiście na bazie
mąki gryczanej można smażyć naleśniki, piec ciastka czy ciasta, więc byłoby
całkiem "bezbolesne" spożycie :) Nie wszystko z tego sprawdzałam, ponieważ
najbardziej lubię ją w wydaniu klasycznym czyli jako dodatek do wszelakich
dań gulaszowatych, ale różne przepisy mam zachomikowane, więc chętnie się
podzielę.
| Dosypuję więc kaszę do zupy, ale daje to gożkawy apsmaczek.
| Jakie pszyprawy dodać , żeby to było dobre?
| Jakie pszyprawy pasują do niepalonej kaszy gryczanej w zupie?
Wracając do tematu przypraw i zupy z dodatkiem kaszy, to pytanie chyba jest
zbyt ogólne. Wszystko zależy od tego jaka to jest zupa. Kasza gryczana
niepalona ma bardzo delikatny smak (gorzkawego posmaczku nigdy nie wyczułam,
może masz przeterminowaną kaszę?), który jakoś specjalnie nie wpływa na smak
zupy i który łatwo jest "zabić". Przyprawy dobierałabym do stylu zupy i do
głównych składników. W moich zupach z kaszą gryczaną są zazwyczaj
najzwyklejsze i najprostsze minimum - sól, pieprz czarny, liśc laurowy, a
smak i ton zupie nadają np. podsmażona marchewka i cebula albo grzyby itp.
Może powiedz, do jakich zup ją dodajesz, to będzie łatwiej coś wymyślić.
Bożena.
P.S. A nie da się tej witaminy poszukać w innych składnikach, skoro smak
kaszy niezbyt Ci odpowiada?
|