Data: 2012-05-28 13:29:07
Temat: Re: kasza gryczana w zupie, jakie pszyprawy?
Od: Bożena <n...@g...com>
Pokaż wszystkie nagłówki
"Stokrotka" <o...@g...pl> wrote in message
news:jpm6nb$ea0$1@inews.gazeta.pl...
| Ostatnio do każdej, nie jadłam jej od marca i należy mi się.
| Najczęściej gotuję słaby żurek, pomidorową i czasem na soczewicy.
| W każdej mi zalatuje ten nielubiany smak kaszy, a w pieczywie jak piekłam
| nie zalatywał, więc da się , tylko ja nie wiem jak. Kasza jest niepalona.
Powiem szczerze, że w życiu bym nie dodała kaszy gryczanej do żurku czy
pomidorowej - kompletnie mi to nie pasuję, więc wcale się nie dziwię, że Ci
nie smakuje (niezależnie od tego, że nie lubisz gryki). Nawet nie będę
wyobrażać, jak ją tam zamaskować...
Natomiast w soczewicowej maskowałabym przyprawami typu kumin, kurkuma,
papryka słodka i ostra, czosnek itp. albo wyrazistymi mieszankami
indyjskimi. Na dodatek taką zupę bym zmiksowała na krem, aby kasza się
"rozmyła". To powinno skutecznie zagłuszyć smak kaszy. Proponuję poszukać
przepisów w tym kierunku - całe mnóstwo miejsca do eksperymentów :)
Oczywiście ważne też jest, ile tej kaszy w tej zupie będzie - nic nie
napisałaś, ile masz tej kaszy dziennie zjeść.
A dlaczego nie chcesz uzywać mąki gryczanej? Przecież to ta sama kasza,
tylko zmielona.
Bożena.
|