Path: news-archive.icm.edu.pl!news.gazeta.pl!not-for-mail
From: Bożena <n...@g...com>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: kasza gryczana w zupie, jakie pszyprawy?
Date: Mon, 28 May 2012 15:29:07 +0200
Organization: "Portal Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl"
Lines: 25
Message-ID: <jpvuj0$2uf$1@inews.gazeta.pl>
References: <jplt76$hei$1@inews.gazeta.pl> <jpm1c8$sv9$1@inews.gazeta.pl>
<jpm6nb$ea0$1@inews.gazeta.pl>
NNTP-Posting-Host: 89-78-38-15.dynamic.chello.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: inews.gazeta.pl 1338211744 3023 89.78.38.15 (28 May 2012 13:29:04 GMT)
X-Complaints-To: u...@a...pl
NNTP-Posting-Date: Mon, 28 May 2012 13:29:04 +0000 (UTC)
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2900.6157
X-Priority: 3
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2900.5931
X-User: newsowe-gazeta
X-MSMail-Priority: Normal
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:346315
Ukryj nagłówki
"Stokrotka" <o...@g...pl> wrote in message
news:jpm6nb$ea0$1@inews.gazeta.pl...
| Ostatnio do każdej, nie jadłam jej od marca i należy mi się.
| Najczęściej gotuję słaby żurek, pomidorową i czasem na soczewicy.
| W każdej mi zalatuje ten nielubiany smak kaszy, a w pieczywie jak piekłam
| nie zalatywał, więc da się , tylko ja nie wiem jak. Kasza jest niepalona.
Powiem szczerze, że w życiu bym nie dodała kaszy gryczanej do żurku czy
pomidorowej - kompletnie mi to nie pasuję, więc wcale się nie dziwię, że Ci
nie smakuje (niezależnie od tego, że nie lubisz gryki). Nawet nie będę
wyobrażać, jak ją tam zamaskować...
Natomiast w soczewicowej maskowałabym przyprawami typu kumin, kurkuma,
papryka słodka i ostra, czosnek itp. albo wyrazistymi mieszankami
indyjskimi. Na dodatek taką zupę bym zmiksowała na krem, aby kasza się
"rozmyła". To powinno skutecznie zagłuszyć smak kaszy. Proponuję poszukać
przepisów w tym kierunku - całe mnóstwo miejsca do eksperymentów :)
Oczywiście ważne też jest, ile tej kaszy w tej zupie będzie - nic nie
napisałaś, ile masz tej kaszy dziennie zjeść.
A dlaczego nie chcesz uzywać mąki gryczanej? Przecież to ta sama kasza,
tylko zmielona.
Bożena.
|