Data: 2002-09-01 17:38:04
Temat: Re: kawa frappe
Od: "Mo" <g...@p...onet.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Podstawowym składnikiem kawy jest .... kawa frappe. Serio, byliśmy w tym
roku na odjazdówce w Grecji i podstawową wiedzą jaką teraz posiadamy
przygotowywanie kawy frappe. Niestety w Polsce raczej nie dostaniesz
odpowiednio palonej kawy. Cały sekret polega na tym że kawa frappe (nazwa
własna) pieni się przy meszaniu.
Bierzesz łyżeczkę rozpuszczalnej kawy frappe, zalewasz wodą mineralną (wcale
nie gazowaną), i dosładzasz do smaku. Następnie wstrząsasz całość (w
shakerze lub mieszadełkiem). Do szklanki wrzucasz kostki lodu, wlewasz kawę
i delikatnie dolewasz zwykłego mleka (żadne lody czy bita śmietana). Robiłam
w domu i wiem z własnego doświadczenia, że musisz zachować taką kolejność
(mam na myśli lód i mleko) inaczej całą piankę szlak trafi. Spróbuj z naszą
nescafe rozpuszczlną, powinno się udać.
Mo.
|