Data: 2002-08-16 09:55:18
Temat: Re: kawa mrożona
Od: "tilka" <t...@N...gazeta.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Ja przygotowuję frappe przy pomocy małego elektrycznego mieszadełka do
napojów przywiezionego z Grecji.
Do wysokiej szklanki wsypuję 2 łyżeczki dowolnej kawy rozpuszczalnej, trochę
cukru (wg. upodobań) i dodaję niewielka ilość wody mineralnej. Miksuję przez
chwilę aż uzyskam taką ilość piany jaka mi odpowiada. Dorzucam do szklanki 2-
3 kostki lodu, uzupełniam wodą mineralną i dodaję trochę mleka
skondensowanego. Jeszcze tylko słomka i gotowe.
Poznana Greczynka pokazała nam też sposób wykonania frappe przy pomocy
zwykłej butelki (ew. shakera)- kawę, cukier i wodę wstrząsała do uzyskania
odpowiedniej ilości piany a potem już jak w wyżej opisanym przepisie.
I jeszcze jedna uwaga dla tych którzy preferują kawę bez cukru. Moim zdaniem
warto do frappe dodać chociaż szczyptę cukru, jest znacznie smaczniejsza.
--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
|