Data: 2011-10-27 07:24:09
Temat: Re: kawa - z cynamonem i kardamonem?
Od: "michalek" <m...@g...com>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "witek" <j...@b...gazeta.pl> napisał w wiadomości
news:j89pvb$1ij$1@inews.gazeta.pl...
>W dniu 2011-10-26 15:45, Rostov pisze:
>> Mam pytanie odnośnie kawy z tymi dodatkami.
>> Można do kawy dodawać równocześnie cynamon i kardamon?
>> Czy jeśli jedno, to nie drugie?
>> Jeśli już - w jakich ilościach dodawać tych przypraw na szklankę (250ml)?
>
> Hej,
> Kardamon - 3-4 ziarna dodaje do kawy podczas parzenia (w "kafeterce"),
> podobnie robię z chilli. Ilość jest mocno zależna od osobistych
> preferencji.
> Cynamon - raczej dodaję do już zaparzonej kawy, ale muszę spróbować
> wymieszać z kawą przed parzeniem.
> Razem cynamon i kardamon - pomysł wart uwagi, tak jak kawa z niewielką
> ilością chilli i cynamonu.
> Pozdrawiam Witek
Możesz rozwinąć temat "chilli"
Co wrzucasz ziarenka?, skrawki suszonej? świeżej?
Jaka ilość na ile kawy?
Kiedyś jadłem interesująco smakującą czekoladę z chilli
a nie wpadłem na to żeby próbować z kawą.
M
|