Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!mimuw.edu.pl!news.mimuw.edu.pl!newsfeed
.tpinternet.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: "Idol" <n...@w...com.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: kilka uwag na temat wigilijnego karpia ....
Date: Mon, 30 Dec 2002 11:32:36 +0100
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 33
Message-ID: <aup92s$cmb$1@news.tpi.pl>
References: <aun4r3$rk6$2@news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: pa11.jeleniag.cvx.ppp.tpnet.pl
X-Trace: news.tpi.pl 1041246109 13003 213.76.84.11 (30 Dec 2002 11:01:49 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Mon, 30 Dec 2002 11:01:49 +0000 (UTC)
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2600.0000
X-MSMail-Priority: Normal
X-Priority: 3
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2600.0000
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:140048
Ukryj nagłówki
> Majac dosc sytuacji, ze raz karp smazony wychodzi raz jest paskudny,
> sprobowalem podejsc dosc metodycznie do problemu i zaeksperymentowalem
> przedwigilijnie. Probka nie ma charakteru statystycznego, ale dziele sie
> obserwacjami:
(...)
> 2. Generalnie znacznie lepsze byly karpie odlowione niz kupione zabite -
> najgorsze byly karpie odlowione, ale z katastrafalnych warunkow (vide
makro,
> ktore pobilo chyba rekrod bestialstwa i bezmyslnosci). Jest taka teoria,
ze
> zwierzeta, ktore sie mecza i przezywaja dlugotrwaly stres przed smiercia
> wydzielaja jakies swinstwa do krwi, co psuje ich smak - nie wiem czy
teoria
> prawdziwa, ale pasuje jak ulal do obserwacji.
Karp w warunkach naturalnych wcale nie żyje w mule, w warunkach hodowlanych
żyje gdzie musi. Jak przed sprzedażą leżą w na sobie w tłoku, to raczej
przpuszczają przez siebie swoje odchody a nie wode i wiele tracą na smaku.
W książce "Kuchnia Neli" autorka pisze, że trzymanie karpia przed zabiciem w
czystej wodzie pozwala mu się oczyścić, przez co mięso ma lepszy smak.
No i klarowane masło ... już na sam zapach zbiagają się wyjadacze:-)
Idol
|