Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.icm.edu.pl!news.onet.pl!not-for-mail
From: "M.W." <t...@p...onet.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: kiszona kapusta * KIM-CHEE * - zna ktoś przepis?
Date: Wed, 18 Dec 2002 10:37:26 +0100
Organization: news.onet.pl
Lines: 49
Sender: t...@p...onet.pl@gate.uhc.lublin.pl
Message-ID: <atpfq2$33a$1@news.onet.pl>
References: <atfk0q$cqe$1@news.tpi.pl> <athvtl$gn6$1@pippin.warman.nask.pl>
<atkf7t$kvt$1@news.onet.pl>
NNTP-Posting-Host: gate.uhc.lublin.pl
X-Trace: news.onet.pl 1040204418 3178 212.182.110.2 (18 Dec 2002 09:40:18 GMT)
X-Complaints-To: a...@o...pl
NNTP-Posting-Date: 18 Dec 2002 09:40:18 GMT
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2600.0000
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2600.0000
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:139165
Ukryj nagłówki
"BeataSz" <b...@p...onet.pl> wrote in message
news:atkf7t$kvt$1@news.onet.pl...
>
> "Adam" <a...@s...pl> wrote in message
> news:athvtl$gn6$1@pippin.warman.nask.pl...
> > Kim chi robi się prosto:
> >
> > Musisz mieć garnek do kiszenia najlepiej gliniany polewany z dopasowanym
> > drewnianym wieczkiem z dziurką (standardowe narzędzie do kiszenia)
> > Dobra sól średnio mielona najlepiej morska.
> > Świeże lub suszone chili.
> > Dodatkowo: czosnek, imbir lub inne zioła dające tę "inną" nutę. Tyle
> > kombinacji ile osób
> > robiących kim chi.
>
>
> Nie robilam niestety kimchi wlasnorecznie, udalo mi sie tylko podpatrzec
> jak to robia inni. Jak pisze Adam, kombinacji jest mnostwo, wiec powiem
czym
> roznila sie ta "moja" ;-)
> Kapusta przecieta na pol lub cwiartki, w zaleznosci od wielkosci, byla
> najpierw obficie posypana sola (mozna tez zamoczyc w solance) i
> pozostawiona tak na kilka godzin, potem oplukana, osaczona i dopiero
natarta
> mieszanina przypraw - kazdy lisc osobno. Reszta jak u Adama.
>
Ważnym składnikem Kim Chi jest sos ostrygowy...
z chili czosnku imbiru i sosu ostrygowego robi sie
taką pastę do smarowania kapusty...
Akurat chili dostepne u nas w sklepach ma sie nijak do tego uzywanego w kim
chi...
w Koreanskich marketach mozna kupic gotowe pasty przypraw do kim chi
ale tam każda gospodyni ma swoje własne proporcje...
Ja dodaję jescze pora pokrojonego w paseczki..
Co do innych warzyw to bardzo fajne efekty daje
zamarynowanie rzodkwi lodowej pokrojonej w plasterki
w zalewie z sosu sojowego octu i cukru...
Pozdrawiam
Marek
|