Data: 2002-12-16 11:58:32
Temat: Re: kiszona kapusta * KIM-CHEE * - zna ktoś przepis?
Od: "BeataSz" <b...@p...onet.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
"Adam" <a...@s...pl> wrote in message
news:athvtl$gn6$1@pippin.warman.nask.pl...
> Kim chi robi się prosto:
>
> Musisz mieć garnek do kiszenia najlepiej gliniany polewany z dopasowanym
> drewnianym wieczkiem z dziurką (standardowe narzędzie do kiszenia)
> Dobra sól średnio mielona najlepiej morska.
> Świeże lub suszone chili.
> Dodatkowo: czosnek, imbir lub inne zioła dające tę "inną" nutę. Tyle
> kombinacji ile osób
> robiących kim chi.
Nie robilam niestety kimchi wlasnorecznie, udalo mi sie tylko podpatrzec
jak to robia inni. Jak pisze Adam, kombinacji jest mnostwo, wiec powiem czym
roznila sie ta "moja" ;-)
Kapusta przecieta na pol lub cwiartki, w zaleznosci od wielkosci, byla
najpierw obficie posypana sola (mozna tez zamoczyc w solance) i
pozostawiona tak na kilka godzin, potem oplukana, osaczona i dopiero natarta
mieszanina przypraw - kazdy lisc osobno. Reszta jak u Adama.
Dodam, ze kimchi jest robione nie tylko z kapusty pekinskiej, chociaz to
jest najbardziej "klasyczne", ale i z innych warzyw - bialej rzodkwi,
ogorkow, cebulki ze szczypiorkiem plus mieszane. Zdarzaja sie kombinacje z
krewetkami, krabami czy ostrygami. Zostalam raz obdarowana spora iloscia
krewetkowego kimchi o nieziemskim ;-) zapachu, domowej roboty. Przepyszne.
Tylko maz kazal mi z tym zjezdzac na balkon...
Pozdrawiam
Beata
|