Path: news-archive.icm.edu.pl!news.gazeta.pl!not-for-mail
From: Bbjk <b...@q...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: kiwi
Date: Thu, 27 Dec 2007 22:06:59 +0100
Organization: "Portal Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl"
Lines: 34
Message-ID: <fl147t$7dj$1@inews.gazeta.pl>
References: <fl13du$ah1$1@achot.icm.edu.pl>
NNTP-Posting-Host: aafc70.neoplus.adsl.tpnet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: inews.gazeta.pl 1198789693 7603 83.4.132.70 (27 Dec 2007 21:08:13 GMT)
X-Complaints-To: u...@a...pl
NNTP-Posting-Date: Thu, 27 Dec 2007 21:08:13 +0000 (UTC)
X-User: bajarka
X-Antivirus: avast! (VPS 071227-0, 2007-12-27), Outbound message
In-Reply-To: <fl13du$ah1$1@achot.icm.edu.pl>
X-Antivirus-Status: Clean
User-Agent: Thunderbird 2.0.0.9 (Windows/20071031)
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:308074
Ukryj nagłówki
Gosia pisze:
> Witam po świętach.
> Babcia uszczęśliwiła moje pociechy niewyobrażalna ilością kiwi, czy oprócz
> zjedzenia na surowo można to jakoś przerobić?
> dzieci mają powoli już dość a jeszcze góra została.
Miałam w czeluściach komputera, może się przydać:
Konfitura z kiwi
1,1 kg kiwi,
1 cytryna,
1 limonka,
70 dag cukru,
10 dag galaretki z pigwy (lub jabłek).
Obrać kiwi najcieniej jak to możliwe. Usunąć stwardniałe części i
pokroić na plasterki grubości 2 mm (powinno być ok. 90 dag owoców).
Wycisnąć sok z cytryny do rondla, dodać 200 ml wody i cukier. Podgrzać,
cały czas mieszając, aż cukier się zupełnie rozpuści. Zagotować i
zostawić do momentu, aż całość lekko zgęstnieje (ok. 5 minut). Do mocno
bulogotającego syropu dodać plastry kiwi. Wstrząsnąć porządnie rondlem -
bez mieszania łyżką, aby nie naruszyć owoców. Gotować 2 minuty. Zdjąć z
ognia i odstawić na noc.
Nazajutrz odcedzić owoce z syropu. Połowę (ładniejszą) odłożyć na
bok, resztę zmiksować. Podgrzewać syrop przez 15 minut na średnim ogniu,
dodać galaretkę z pigwy lub jabłek i wymieszać. Dodać zmiksowane kiwi i
plasterki, następnie wlać sok z limonki. Smażyć 10 minut zbierając
tworzącą się pianę. Zdjąć z ognia i odstawić po raz drugi do następnego
dnia.
Postawić rondel na ogniu, zagotować i gorącą konfiturę przełożyć do
wyparzonych słoików. Po czym bezczelnie zakręcić szczelnie.
Źródło: francuska strona kulinarna
--
BBjk
|