Data: 2003-02-18 12:18:25
Temat: Re: kiwi i galaretka - big problem rozwiązanie
Od: "Tenpa Dhargye" <T...@p...onet.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "Waldemar Krzok"
<w...@u...fu-berlin.de> napisał w wiadomości
news:3E4BA7DE.1030702@ukbf.fu-berlin.de...
> Lia:
> >>>ananas mi nigdy nie rozmiekczyl galaretki, trzyma sie
zawsze jak maly
> >>>betonik :)
> >>>kiwi faktycznie lepiej nie ladowac
>
> >>to moze jakis inny owoc...tylko jaki...starosc nie
radosc ...
> >
> >
> > Moja pamiec takowoż podpowiada mi ananasa, ale moze
tylko surowy?
> > Moze Wkn takiego z puszki dodała?
> świeży ananas i kiwi świeże rozkładają pektynę. Papaya
zresztą też, ale
> tej to chyba na tort się nie daje. Kiwi podobno sparzyć
można i wtedy
> też się da zalać galaretą, ale osobiście nie sprawdzałem.
Ananas i kiwi zawierają enzymy rozkładające białka żelatyny,
stąd galaretki się nie zsiadają. Zanurzenie na kilkanaście
sekund we wrzątku powinno skutecznie zabić enzymy.
pozdrawiam
--
Rafał
GG #95230
===================
Nie jemy po to, aby żyć.
Żyjemy po to, aby jeść.
===================
|